Грипна епидeмия до края на месеца. Преглед на регионалния печат

"Грипна епидемия иде до края на месеца" предупреждава "Новинар юг". Според джипи-та, обстановката ще се усложни до няколко дни. Вече сериозно са зачестили случаите на болни от остри респираторни заболявания. 7 съмнителни за грип проби пък са изпратени в националната референтна лаборатория в София. Официално, грипен вирус в хасковско още не е открит, но според общопрактикуващите, вече има немалко пациенти с типичната грипна картина. От Здравната инспекция уточняват, че засега болните са 148 на 10 000, а по приетата от няколко години система за оценка на възможна епидемия, болните трябва да са 340 на 10 000.

Факт е, че грипът ни подминава тази година, есенният пик например отсъстваше напълно. Но е факт и, че по документи в Хасково няма грип, дори когато миналата година изпразни класните стаи. Дано тази година не е така, призовава в редакционен коментар вестникът.

"Поскъпна тролеят" С 10 стотинки поскъпна билетчето за тролейбусния транспорт и вече струва 70 ст вместо 60. Неколкократният скок на тока е причина за поскъпването обяснява ресорния замкмет Златимир Желев. Това било първото поскъпване на тролея от 6 години насам.

И влакът поскъпва-билета за бързия до София става с 1.20 по-скъп и маршрутът Димитровград-столицата струва вече 12 лв. Тук причината е скъпият дизел, заради който и автобусните превозвачи щели да надуят цените с левче-две, в зависимост  от дължината на курса.

"Заливат селата с оферти за земи, никой не продава"-чело на вестника. Селата били залети с оферти за изкупуване на земя, обаче стопаните не щели да продават. Което не е чудно, като се има предвид, че декарът е поевтинял със 100 лв. В хасковско земята се купува на 240 лв на декар, а миналата година на 345. Стопаните чакат раздвижване на пазара на земята, новите собственици разчитат на рентата.

България е далеч от всичко дори и от "назадничавия" капитализъм. Навсякъде при наличие на търсене, цената на дадена стока се вдига, в хасковско-поевтинява.

"Контрабандист загина след гонка с полицията" водещо на стр.3-та. 31 годишния димитровградчанин Мишо Михайлов хукнал да бяга от полицията, която му подала стоп сигнал за рутинна проверка. След кратко преследване, колата на беглеца се преобърнала и шофьора и издъхнал от раните си. Станало ясно, че е бил без книжка и е превозвал 48 контрабандни стека цигари.

"Колата - ковчег и оръжие за масово поразяване"-на стр.6-та. За 10 години в България са загинали 9 хил души в катастрофи. Това е повече от числеността на една дивизия. Хасковско не остава по-назад-200 са мъртвите в ПТП-та, за същия период. През миналата година бе отчетена тенденция на намаляне на катастрофи с фатален край. През тази обаче започнахме да наваксваме. Само за 6 дни от началото на 2012-та вече има двама загинали. В статията-резюме на най-кървавите драми по пътищата в последните 2-3 години. Акцентът е върху младите шофьори-причинители и потърпевши на кървави инциденти.

"Законова недомислица хвърля в ужас фирма-взискател" водещо в "Хасковска Марица". Хасковска фирма наела адвокати срещу 8 хиляди лева хонорар, за да издирят и подведат под съдебна отговорност фирма която им дължи 100 хиляди. После обаче с ужас научили, че фирмата има задължения и към държавата, която пък има предимство пред всякакви частни вземания. С други думи, частникът върши работата на държавата и събира нейните пари. Според закона в подобна ситуация, от дължника първо се взимат парите за трудови възнаграждения и осигуровки, после разноските по делото, после плащания към общините, после-към държавата, и накрая в редицата грамадна идва потърпевшия частен кредитор, който всъщност е издирил и запорирал длъжника.

В България да си частник още е мръсна дума.

"Хасково виси със 110 хиляди лева за камбанарията". Прочутата камбанария, която се превърна в една от забележителноситте на Хасково, се превръща и в повод да го осъдят.  Хасковският окръжен съд осъди Общината да плати 104 хиляди лева на търговищката фирма-изпълнител на обекта "Радита". Плюс още 6 хиляди лихви. Сумите са фактурирани, но не са изплатени от възложителят на обекта Община Хасково. Обяснението им е че обекта имало недостатъци. И че сметките на общината били блокирани за периода когато са предадени фактурите.

Камбанарията бе открита в края на 2010-та година и струваше близо половин милион с ДДС. Кметът на общината се зарече, че всеки лев от тази сума е събран от дарения. Оказа се, че не всеки лев е събран.

"Димитровград плаща на година 2.7 млн за 14 кредита" водещо на стр. 2. Както твърди новият кмет Иво Димов-Бюджета е изпилен до дупка, затягат се коланите. За миналата година в общинската хазна са влезли по-малко пари от патентен данък и туристически налог.

"АГО-Харманли, под въпрос за второ ниво". Харманлийската и хасковската болница са единствените в региона, чийто родилни отделения са от второ ниво на компетентност. В Харманли обаче раждат по-малко от задължителния минимален праг-300 бебета годишно. За 2011-та били 269, което може да доведе до отнемане на ниво на компетентност. Не че нещо страшно-и в Харманли, както и в Свиленград и Димитровград, не могат да се раждат недоносени бебета. Неонатологично отделение има само в Хасково.

"Силвия-крехкото цвете на каратето"-портрет на младата звезда на хасковското карате и националка Силвия Вангелова. Възпитаничката на клуб Вадо рю е умна и красива, и може да се бие добре. Поне три сериозни опасности за мъжете. Опитът показва, че мъжете най-трудно се справят с първата.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини