Безпрецедентно осиновяване на тинейджъри в Хасково

И по-големите деца вече имат щшанс за семейство

Хасковски тинейджър на 14 години, е бил осиновен в заключителните месеци на 2011-та година, отчитат от социалните. Осиновяването на такова голямо дете е абсолютно без прецедент в последните години. Обичайните, децата се взимат на възраст от 3 до 6 години, а понякога и само на няколко месеца. Шансовете им за осиновяване намаляват прогресивно с възрастта.

„Изключително сме доволни, че семейството и детето си паснаха толкова добре“ коментира шефката на социалните Грета Иванова. За миналата година са били осиновени и още две големи деца-на по 10 и 12 години, което също е рядкост. По неофициална информация става дума за деца от хасковският дом Асен златаров-две момичета и едно момче.

Общо 42 деца от хасковско са били осиновени през 2011-та година. Едно от осиновяванията е от чужбина, на момиченце от дом „Надежда“. На списък остават още около 100 деца от региона. Голяма част от тях имат специфични потребности и това усложнява намирането им на семейства.

Тласъкът на осиновяванията, не само в хасковско, но и в страната, дойде със законодателна промяна от миналата година. Тогава процедурата по осиновяванията бе олекотена максимално, като освен това се излъчваха едновременно по две семейства кандидат-осиновители. Ако едното се откаже, веднага бе класирано другото. Преди, при отказ, цялата процедура стартираше отначало.

Значително е намаляла и претенцията на осиновителите към етноса на децата, смятат социалните. Вече не е неразрешим проблем ако детенцето е от ромски етнос. А такива са по-голямата част от изоставените деца.

Г. Христов

В дом "Асен Златаров" осиновяванията вървят ударно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини