Турската баня всъщност била византийска

Цялото съоръжение е било по византийски проект, отпреди 1000 години

В Свиленград откриха, че всъщност турската баня е византийско изобретение. Това стана след реставрация по проект на старата турска баня в града. По време на разчистването, археолозите открили напълно запазена византийска отоплителна система. Това била автентична хипокаустна система, изградена от старинни тухли, характерни за сгради от византийския период. Тази система е служела за отопление на банята и е провеждала топлината и дима от огнището към залите - съблекалня и къпалня.

Старинната отоплителна система представлява серия от засводени тухлени тунели под нивото на пода и димоотводи във външните стени на сградата. Те са оформени в основата си със скрити арки и излизат по периферията на купола. С цел да бъдат запазени и експонирани по подходящ начин новоразкритите структури на хипокауста, се предвижда първоначалния план на ремонта да бъде променен. Цялостната реставрация трябва да приключи до месец май тази година.

Турската баня в Свиленград е елемент от някогашен цялостен комплекс от кервансарай, джамия, чаршия и хамам, изградени заедно със стария мост на река Марица в началото на 16 век. През 1913 година по време на Междусъюзническата война Свиленград е опожарен, а комплексът - унищожен. През 1934 година върху основите на хамама, банята е издигната в първоначалния й вид и функционира като градска баня до 70-те години на 20 век. От 1982 година е обявена за паметник на културата с местно значение.

Проектът, по който работи община Свиленград е на стойност 309 455 евро и се осъществява съвместно с гръцката община Димотика.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини