Стачката на миньорите продължава

Над 90 процента от дневната смяна работещи в трите рудника на комплекса „Мини Марица-изток" се очаква да се включат в ефективните стачни действия по данни на синдикатите. Според ръководството малко над 80 на сто от заетите през нощната смяна са стачкували „Все още не искаме оставки, но ако спекулациите в публичното пространство продължат, ще стигнем и до това", каза за Дарик лидерът на КНСБ в дружеството Валентин Вълчев и допълни, че към момента няма отправена покана от ръководството за нови преговори.

По думите на синдикалиста сред протестиращите се разпространяват листовки, чиято цел е да разколебаят хората. „В тях пише, че стачката е незаконна, че от ръководството ще бъде потърсена отговорност или им се обещават компенсации. Това не разколебава хората, а напротив - амбицира ги още повече", допълни лидерът на КНСБ в дружеството Валнетин Вълчев.

Той коментира и думите на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков за евентуалното увеличение на цената на тока така. „Още преди дни ДКЕВР пусна в публичното пространство, че ще има увеличение на тока. Хората са възмутени и от изказването на министъра, който не казва, че „Мини Марица-изток" произвеждат и продават на централите най-евтините въглища в света-16 лв/тон. Какво увеличение на ел. енергията ще има от стачката? Защо лъже цяла България? Хората ще поискат в най-скоро време и оставката му", коментира още синдикалистът.

След няколко неуспешни опита за преговори миньорите от дружеството преминаха в безсрочна ефективна стачка от 20 часа снощи.

По изчисления на мениджмънта дневните загуби на дружеството ще са около 3 милиона лева.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини