Кабинетът праща мъжете в кухнята. Преглед на националния печат

Сред водещите теми на вестниците в четвъртък са предваканционните решения на правителството.

„Правителството праща мъжете в кухнята" - пише „Труд."

„Правителството въвежда стимули, с които да насърчи мъжете да помагат на половинките си в къщната работа. Мярката е част от националния план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете през 2012 г., който кабинетът одобри на редовното си заседание днес.

Авторите на документа смятат, че съвместяването на ангажиментите в работата и домашните задължения пречи на жените да се развиват професионално. По този начин дамите са по-неравнопоставени на пазара на труда, а това влияе на заплатите и икономическата им независимост.

Планът трябва да преодолее различията при заплащането и заетостта, които в момента съществуват между двата пола.

Все още кабинетът няма ясни идеи как ще подтикне татковците да помагат на майките в чистенето, готвенето и гладенето например. Предвиждат се обаче мерки, които да стимулират силния пол при отглеждането на деца." - се казва в публикацията.

„Националната агенция за приходите ще провери как са изразходвани субсидиите за Българската православна църква. Министърът на финансите Симеон Дянков днес обяви, че ще разпореди проверката.

За такава инспекция на общинските и държавни пари, отпускани на вероизповеданията настоя вчера ръководството на КТ "Подкрепа". Синдикалната организация поиска и проверка дали църквата изплаща социалните осигуровки на работещите в нея.

Дянков съобщи, че вече е предал в НАП материалите по случая, които са му били дадени от синдикатите преди месец и половина." - информира „Дневник".

В. „24 часа" съобщава, че кабинетът отпусна още 300 млн. за пенсии и данъци:

„Бойко Борисов и Симеон Дянков не изневериха на традицията да отпускат допълнителни средства в края на годината...

310 млн. лв. от държавния бюджет да бъдат похарчени за плащания към различни ведомства, разреши правителството.Най-много от тях ще отидат към Националния осигурителен институт, който е с дефицит от 2 млрд. лв. тази година. За да няма проблем с плащането на пенсии, се дават 280 млн. лв.

30,7 млн. пък ще си поделят Министерският съвет и министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието. Почти половината сума обаче отива за МВР. Ведомството на Цветан Цветанов, което през последните 2 месеца получи 12,5 млн. лв. за покриване на текущи задължения, вчера бе извънредно субсидирано с 16, 35 млн. лв. Парите са за натрупан дълг към общините за неплатен данък сгради и такса смет. Със същия мотив се дават и 10,57 млн. лв. на Министерството на правосъдието и 2 млн. лв. на военното ведомство. 1,82 млн. пък са отпуснатите на Министерския съвет за плащане на данъчни задължения. Парите за нас са всъщност за областните управители, каза главният секретар на МС Росен Желязков."

В. „Стандарт" допълва картината с цитат от премиера:

"По-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада. На нас ни дават стабилна перспектива, на другите държави им свалят рейтинга." Така премиерът Бойко Борисов коментира новината, че международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P) потвърждава дългосрочния и краткосрочния рейтинг на България "ВВВ/А-3" със стабилна перспектива.

"Ела, Дянков, да кажеш новината... Да похваля Дянков за ужас на опозицията. Мъка голяма ще настане пак! Докато на нас ни дават стабилна перспектива, на другите държави им свалят рейтинга. От мен да запомните - винаги е по-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада рейтингът."

Сред акцентите на всекидневниците в четвъртък е намерението на МВР да следи кои граждани пазаруват с туби от бензиностанциите.

„МВР ще иска информация от бензиностанциите за това кой налива бензин в туби, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, който беше изслушан от парламентарната комисия по вътрешен ред във връзка с палежите на автомобили.

Цветанов беше привикан в комисията по инициатива на представителите на БСП. Заседанието се проведе при закрити врати.

Попитан дали всички хора с туби бензин в багажниците си ще могат да бъдат задържани или подлагани на по-щателни проверки, Цветанов каза: "Обърнали сме се за съдействие към съответните бензиностанции, за да ни информират и да ни подават информация... но не бих могъл да кажа, че всеки, който си сипе в туба, ще бъде потенциалния подпалвач. Нека да не създаваме допълнително някаква психоза..."

Откакто в петък вътрешният министър увери Народното събрание, че полицаите ще се справят със случаите, само в София бяха подпалени още пет автомобила. Така само в столицата досега са опожарени поне 49 коли." - пише "Дневник".

В. „Сега" също помества публикация по темата:

„МВР ще приложи екстравагантен подход, за да залови подпалвачите на автомобили, с които не успява да се справи вече втори месец - в битката ще бъдат въвлечени и бензиностанциите. Те ще бъдат задължени да информират МВР за хора, които пълнят бутилки и туби с горивни материали.

Решението на МВР свари неподготвени бензиностанциите. Техническият директор на "Ромпетрол" Станимир Смилков заяви, че все още не са получили официално изискване да предоставят такава информация. "Подобно подаване на данни ще бъде трудно за организация, тъй като процесът на обслужване в бензиностанциите е много динамичен. Не съм сигурен и доколко е коректно, предвид че става въпрос за лични данни", обясни той. И напомни, че пълненето на гориво в такива съдове е забранено. "Ако обаче сме задължени законово по някакъв начин, ще подаваме такава информация", допълни Смилков. От OMV категорично отказаха коментар, а от "ЛУКойл" поискаха въпроса в писмен вид. До редакционното приключване на броя отговор не бе получен. Техническият директор на "Петрол" Иван Костадинов бе твърдо "за" подобни мерки, предвид ситуацията. "Ще съдействаме и ще събираме данни от клиенти с туби", обеща той.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че двамата с шефа на МВР са обсъждали евентуални промени в Наказателния кодекс в посока инкриминиране на носенето на горивни течности."

Всекидневниците проследяват в детайли и събитията в партия „Атака".

„Атака" се озова пред прага на разпада" - пише „Сега."

„Часове преди провелия се вчера конгрес на "Атака" лидерът на националистите Волен Сидеров понесе пореден жесток удар - още 4-ма негови депутати напуснаха парламентарната му група. Това са Борислав Стоянов, Огнян Тетимов, Димитър Карбов и Петър Хлебаров. Така ПГ остава на санитарния минимум от 10 народни представители, след като преди това Сидеров бе изоставен от Валентин Иванов, Калина Крумова, Камен Петков, Кирил Гумнеров, Огнян Пейчев, Стоян Иванов, Тодор Великов и Цвета Георгиева. Вчера стана ясно, че Калина Крумова е подала молба за членство в ГЕРБ.

Напускането на Борислав Стоянов не бе изненада, тъй като той бе сред поддръжниците на доведения син на Сидеров и евродепутат Димитър Стоянов, когато той поиска оставката на лидера заради катастрофалната загуба на президентските и местните избори през октомври.

С това предконгресните изненади не се свършиха. Малко след 11 ч. заради сигнал за бомба полицията отцепи района около партийната централа на ул. "Врабча", където предстоеше да се проведе конгресът." - информира всекидневникът.

„Волен се окопа, мнима бомба му взриви групата" - обобщава в. „24 часа".

„Със 100 процента партийно доверие, но на косъм да остане без парламентарна група...

В тази объркана ситуация се оказа лидерът на "Атака" Волен Сидеров след днешния конгрес на партията.

Той протече за рекордно кратко време (2 часа), в рекордно малка зала (за 350 човека, която обаче побрала двойно повече) и с рекордно малко на брой за подобен форум взети решения (2). Но пък денят на националистите бе наситен със събития.

Още четирима депутати напуснаха парламентарната група на "Атака" в последния пленарен ден за 2011 г. Сутринта шефката на парламента Цецка Цачева съобщи, че заявления за напускане са подали Димитър Карбов, Петър Хлебаров, Огнян Тетимов и Борислав Стоянов...

Така групата на Волен Сидеров в парламента остава на санитарния минимум от 10 депутати. Ако още един си тръгне, тя ще се разпадне.

"Тези хора са купени от ГЕРБ. Струват 17 хил. лева на месец", изчисли Волен Сидеров. Той получил сумата от отклонената до момента партийна субсидия на "Атака" към управляващата партия. Принадлежност към нея вече са декларирали предишните 6-има напуснали депутати. Националистите са убедени, че така ще постъпи и новата вълна напуснали.

"Искам да попитам Бойко Борисов и Цветан Цветанов - до парите на "Атака" ли опряхте, нещастници", добави Сидеров. Според него вече е очевиден планът на ГЕРБ да съсипе "Атака" по този начин.

Веднага след тази емоция на националистите им се стовари нова. В МВР постъпи сигнал за бомба в партийната централа. Тя бе евакуирана, а районът - отцепен. По време на цялото събитие полицейски патрул пазеше сградата.

Зам.-шефът на партията Десислав Чуколов веднага заподозря опит за саботаж. Конгресът бе от ключово значение, тъй като непровеждането му щеше да доведе до автоматично лишаване на партията от право да участва в следващите парламентарни избори." - се казва в публикацията.

„Националният сбор на "Атака" изключи вече бившия зам.председател на партията и евродепутат Димитър Стоянов. За изключването му гласуваха 381 делегати, без "против" и без "въздържали се". - информира „Стандарт".

„Евродепутатът и син на съпругата на Сидеров - Капка, Димитър Стоянов не се появи на сбирката, въпреки че имаше редовна делегатска карта. Той обаче твърди, че не е бил поканен. Стоянов първи преди месец публично поиска оставката на Сидеров и се очакваше да потвърди това пред конгреса. И да защити изключването си от партийното ръководство. "Няма да участвам в този фарс, това е политическо травеститство", отсече той пред"Труд". И алармира за закрити партийни структури с нареждане по телефона, за да може "правилни" делегати да присъстват на форума например в Габрово. Стоянов очаквал конгресът да е "другарски съд" за него. По-късно Сидеров отрече всяко от обвиненията.

Изключването на Стоянов от ръководството бе гласувано единодушно. Мястото му зае изненадващо депутатът Явор Нотев, който доскоро не беше партиен член. Оставката на депутатката Деница Гаджева, която тя подаде, за да защити Сидеров от отцепниците, не бе приета.

На конгреса не дойде и евродепутатът Слави Бинев - също критик на Сидеров. Нямаше я и Капка Сидерова, общинска съветничка в София." - допълва темата в. „Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини