Ученически войни в сайт за омраза. Преглед на националния печат

„24 часа": Всеки 10-и тийнейджър се напива яко веднъж месечно

Всеки десети тийнейджър се отрязва яко поне по веднъж месечно. Това значи, че пие по 5 или повече стандартни питиета ( 500 мл бира, 150 мл вино или 50 г твърд алкохол) в дните, в които се черпи. През 2000 г. в подобна ситуация са били едва 2,8% от подрастващите.

66% от учениците - 71% от момчетата и 61%от момичетата, са пили алкохол поне веднъж през последните 30 дни. За някои бутилката бира е вместо закуска в междучасието.

На годишна база резултатите са още по-впечатляващи - пробвали са се 83 - 84% от момчетата и 82% от момичетата.

Близо 1/3 от учениците са изпили първото си питие още преди да дочакат 12-ата си годишнина.

„24 часа": Къде животът е по-тежък - в Лондон или в София

Англия и България. Кой живее по-зле. Ние си знаем отговора на този въпрос. Ние живеем най-зле. Най-бедни сме, най-изостанали, въздухът ни е най-мръсен, политиците ни не са стока, нямаме си нобелов лауреат, нямаме си милиардери и всички слушат чалга. Освен това материалът ни е лош, само цигани и пенсионери.

Ако попиташ англичаните кой в Европа живее най-зле, сигурно ще ти кажат, че вероятно българите. Най-бедни са, въздухът мръсен и какво ли още не. Това за чалгата може би ще го пропуснат.

Изглежда, че по един въпрос Европа може да постигне съгласие: българите са най-зле. Вярно, ако сравняваме жилищната площ, българите живеят на тясно, а англичаните малко по-нашироко. Англия обаче е обитавана от 50 милиона жители, а има площ горе-долу колкото България. В България живеят малко повече от 7 милиона.

С други думи българинът живее много по-нашироко. Англичанинът живее в един голям град с паркове из него. Българинът живее в голям парк с къщи тук и там, пръснати между 39 планини. Англичанинът, който обожава планините, има няколко хълма. И това е.

„Труд": 27 млн. лв. по-малко за болните от рак

С 27 млн. лв. са орязани парите на здравната каса за лъчелечение и химиотерапия за догодина спрямо настоящата. Това съобщи пред "Труд" доц. Здравка Валерианова, директорка на специализираната болница по онкология в София.

"По клинични пътеки с номера 255, 258 и 298, които покриват лъче- и химиотерапията, за тази година са предвидени 49,7 млн. лв., а за догодина - 22,7 млн. лв.", обясни доцентката. Разликата е 27 млн. лв.

"Намалението е драстично. А обидното е, че подобно решение е взето от лекари - от здравната каса и от Българския лекарски съюз", добави доц. Константа Тимчева, национален консултант по медицинска онкология. Тя е много изненадана, защото за намаляването на парите никой не й е съобщил официално.

„Труд": "Алфа рисърч": 2011-а е най-лошата от 1997 г. насам

Българите оценяват 2011 г. като най-лошата икономически година, която са имали от 1997 г. насам. На този фон обаче правителството и ГЕРБ запазват подкрепата, която имаха преди изборите, а премиерът Бойко Борисов леко повишава рейтинга си.

Това показват данните от последното за годината национално представително изследване на агенция "Алфа рисърч". То е проведено сред 1050 души, в периода 9-14 декември.

Изборният успех на ГЕРБ се отразява добре на рейтинга на Борисов, при когото през последните месеци недоверието превишаваше доверието. Тази тенденция е прекъсната през декември - 38% одобрение и 30% неодобрение. Отношението към кабинета остава без промяна спрямо септември. Харесва го всеки пети българин, 41% са неутралните оценки, 38% - отрицателните.

„Стандарт": Избраха седем дами за съдебни ревизори

Депутатите избраха с почти пълно единодушие новите членове на Инспектората на Висшия съдебен съвет. Изслушаните предварително от правната комисия 12 кандидати бяха представени само с автобиографиите им. Никой от народните представители не пожела да дебатира номинациите. Единствено думата взе лидерът на РЗС Яне Янев, който мотивира защо оттегля своето предложение за Иван Колев. Според него Колев е имал концептуално несъгласие относно функциите и правата на инспектората, но не уточни с кого. "Определени граждански организации, които са по-скоро политически и работещи като лични пиари на Меглена Кунева, създадоха предпоставки да се говори против съдебната система в Брюксел", обяви Янев и допълни, че при настоящата конституция Темида остава подвластна на партиите. Веднага след това депутатите започнаха единодушно да гласуват кандидатурите. Единствено част от независимите натиснаха бутона "против" или "въздържал се".

„Стандарт": Бонуси за бизнеса

Кметовете на най-големите градове у нас ще ударят рамо на бизнеса. В столицата повлякоха крак, като драстично свалят туристическия данък. Вместо 3 лева 5-звездните хотели ще плащат по 1,20 лв., а за най-ниската категория налогът пада до 40 стотинки на легло. Наполовина ще намалее туристическата такса в Стара Загора и Бургас, където сега комплексите над 3 звезди плащат по 2 лева. Намаление ще гласуват общинарите и в Търново.

В Благоевград и Разград пък фирмите вече ще плащат по-малко такса смет. Най-голямата привилегия е по морето, където хотелиерите няма да плащат за боклука през зимата.

В Перник пък тарифата ще бъде според изхвърлената смет. "Бизнесът е притиснат до стената и всеки бонус е добре дошъл", коментираха предприемачи.

„Монитор": Хакери ни следят и обират през телефона

Изпразване на сметката през мобилния телефон, тотален контрол и проследяване на собственика на апарата. Това е най-новият хит сред хакерите, съобщиха вчера антимафиоти от ГДБОП след старта на международен проект за превенция и борба с киберпрестъпленията. За компютърните специалисти, работещи от другата страна на закона, цел номер едно вече са модерните джиесеми от типа смартфон и таблетите. След заразяване на апарата с вирус бандитите могат да получат достъп до всички контакти на абоната, пароли и сайтове, които посещава. Доста често в устройството се съдържа и ценна информация за банковите сметки на собственика, която също крадат.

„Монитор": Дневна винетка по 8 лева догодина

Поскъпване на винетките ще има, но от 2013 г., ако решението на Върховния административен съд (ВАС) ни принуди да пуснем и еднодневни стикери от догодина, но те ще бъдат близки по цена със седмичните. Това каза вчера за „Монитор" председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров. „Не бива данъкоплатците да бъдат ощетявани с пускането на стикери на занижени цени", добави той.

„Монитор": Ученически войни в сайт за омраза

Ученици сеят обиди и водят онлайн войни в хейтърския сайт www.mrazia.com. Това установи проверка на „Монитор". ,,Социалната мрежа обединява съмишленици, които формират антигрупи срещу училища, градове или конкретни хора", коментира Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. Той обясни как младежите се разтоварват, изливайки обидни и унизителни слова. Атаките срещу учебни заведения, преподаватели и връстници са се превърнали в истинско забавление на подрастващите. „Активността на онлайн насилието расте през последната година", отчита Апостолов.

„Сега": Правилата на ГЕРБ за обществените поръчки издържаха само месец

Управляващите поставиха своеобразен рекорд - Законът за обществените поръчки (ЗОП) ще бъде ремонтиран само месец след като последните поправки бяха одобрени от парламента. Тогава по предложение на правителството депутатите свалиха драстично праговете за задължително провеждане на обществени поръчки. Сега, пак по предложение на министрите, те ще бъдат повишени.

Това се случва на фона на зачестилите критики от страна на бизнеса, че непрестанните промени на правилата в България стресират местните фирми и отблъскват чуждестранните инвеститори.

Проектът за нови поправки в ЗОП предвижда праговете да се повишат с 10-15%. Това означава, че държавните ведомства и общините ще са длъжни да провеждат процедура по ЗОП, ако искат да възложат строителни работи за над 264 000 лв. През ноември летвата за поръчки в строителството бе свалена от 1.5 млн. лева на 240 000 лв. За други дейности - за доставка на оборудване, консумативи, за различни услуги, прагът миналия месец бе свален от 110 000 на 60 000 лева, а според новата идея на правителството трябва да се качи на 66 000 лева.

„Дума": Условията в затворите са ужасяващи

Условията в българските затвори са ужасяващи, а в тях и непрекъснато се потъпкват човешките права. Този извод направиха вчера от Българския хелзинкски комитет. Идеите на управляващите за промени в закона само ще влошат състоянието на затворниците, категорични бяха правозащитниците.

"В затвора в Бургас, който е с капацитет 371 места, са били настанени 866 лишени от свобода. В няколко от килиите с площ от около 55 кв. м са настанени 44 затворници на 40 легла. Част от леглата са на три етажа. Някои от затворниците са принудени да спят на дюшеци на пода между леглата. Подобни са условията в Осма група на Варненския затвор, където килия с площ от 25 кв. м се обитава от 15 затворници", заяви Станимир Петров, координатор на Програма "Мониторинг и изследвания". Част от затворите нямат дори и лекар. Във Варна и Бургас няма нито една килия със собствен санитарен възел, а на етаж се пада по един душ", добави Петров.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини