Зърнопроизводителите спират протестите до 31 януари

Изненадващо на днешния митинг пред храм - паметника "Александър Невски" в София зърнопроизводителите обявиха, че прекратяват ефективните протестни действия до 31 януари 2012 г.

"До тази дата правителството обеща много неща, които трябва да се случат – плащания на единица площ на всички селскостопански производители, безакцизно гориво от януари и други ангажименти", заяви пред БГНЕС зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

"Продължаваме да искаме оставки (на министрите на земеделието и финансите Мирослав Найденов и Симеон Дянков - бел. ред.) и до 31 януари ще видим дали те ще си ги подадат или ще се наложи да ги искаме отново. След тази дата ще решим дали да продължим с ефективните протестни действия", подчерта той.

По време на вчерашното протестно шествие зърнопроизводителите заявиха, че биха повярвали единствено на премиера Бойко Борисов.

В днешния десети протестен ден в цялата страна пък около 1000-та събрали се фермери се отказаха от шествие в столицата.
Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, призова участниците в протестите довечера в 20 ч. да са при машините си – трактори и автобуси, за да започне изтеглянето им от София. Това не може да стане по-рано, тъй като в момента те нямат разрешение от властите да го направят, за да не бъдат предизвикани задръствания в столицата. 170 трактора пристигнаха в София още в понеделник вечерта и имат разрешение да останат до довечера.

Зърнопроизводители от областите Русе, Разград, Силистра и Търговище обаче и днес блокираха ГКПП "Дунав мост" и ще спрат протестите утре заради решението на национално ниво. В 12 часа около стотина селскостопански машини тръгнаха от стоянката си на междунарoдния бул. "България" в Русе към кръговото кръстовище. От утре машините ще бъдат прибирани, но стачната готовност остава.

Вчера земеделците се разцепиха.
Зърнопроизводителите не отидоха на срещата на стачкуващите с Мирослав Найденов.
Радослав Христов обясни, че не вижда смисъл от нея, тъй като министърът няма мандат да вземе и да подпише каквото и да е решение.

От Асоциацията на земеделските производители и Браншовият съюз на яйцепроизводителите, които бяха на срещата, обаче заявиха, че не подкрепят зърнопроизводителите и дори дори благодариха на правителството, че за първи път от 22 г. свиневъди и птицевъди получават някаква държавна помощ.
Найденов пък призова зърнопроизводителите за смирение преди Коледа и отчете като своя грешка, че досега ги е фаворизирал.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини