Трактор Окупация на София

Тракторите вече са в София.

Близо 200 машини са паркирани около храм-паметник „Св. Александър Невски”. Пред сградата на парламента има паркирани още 20. Засилено е полицейското присъствие в района. На всеки трактор са издигнати българското знаме и това на Европейския съюз. Машините са заградени с полицейска лента. Земеделските производители не са при тракторите. На повечето машини има надпис „Протест”. Издигнати са плакати с надписи: „Министърът на земеделието подкопава основите на правителството”, „Искаме ясни правила за устойчиво земеделие”, „Стига лъжливи обещания”, „Спрете хаоса”, „Който сее вятър ще пожъне буря”, „Стига унижения на опашката на Европа”, „Акциз с намалена ставка – европейска практика”.

Около полунощ първите 30 селскостопански машини паркираха пред храм-паметника "Александър Невски".

Преди да навлязат в столицата земеделските производители бяха спрени на входа на София откъм Ботевградско шосе, за да бъдат проверени документите на машините и водачите. Някои от тях бяха подложени на проверка за алкохол с дрегер.

Припомняме, че подобни засилени проверки имаше през целия вчерашен ден след като кабина на трактор премаза 14-годишно момче в Плевенско. Инцидентът стана след като пиян и неправоспособен водач преобърна своя трактор.

Протестиращите имат разрешение в столицата да се движат само машините, които са до 4 тона. По-тежките ще останат на паркинг на изхода на града.

Около "Александър Невски" паркираните автомобили в района се отстраняват с паяк.

Протестът на зърнопроизводителите стигна до София, след като стана ясно, че няма как да се промени роектобюджетът за догодина и те да получат орязаните 230 млн. лева. Недоволните земеделци поискаха оставките на министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков.

Днес от 12.00 до 17.00 часа протестиращите ще проведат митинг на площад "Александър Невски", а без машините ще се отправят на шествие до Министерския съвет.

"Тракторите в сряда трябва да напуснат центъра на столицата. Ние ще спазим законите и подписаното с общината споразумение и ще напуснем пределите на града в определения срок, като инициативният комитет трябва да вземе на 7 декември решение за по-нататъшните ни действия". Това обясни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Всички фермери, които се включват в протестния митинг, правят това доброволно и всеки сам финансира и организира участието си в него, уточни той.

"Получихме едно обаждане за среща в Министерството на земеделието и храните в 11 часа утре. Мисля, че това е несериозно. Не може един час преди митинга да се прави такава среща. В 10 часа трябва да сме пред Александър Невски и физически няма как да присъстваме, каза още председателят на организацията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини