Поне 2 дни блокада на София. Преглед на националния печат

„24 Часа": Поне 2 дни блокада на София

На 6-ти и 7ми декември центърът на София ще бъде блокиран от 170 трактора. Протестът на фермерите се пренася в столицата, след като стана ясно, че повече пари за сектора в бюджет 2012 г. няма да бъдат отпуснати.

"Ще се опитаме да не пречим на софиянци, затова машините ще влязат в града по тъмно", обясниха от инициативния комитет. Тракторите ще минат по бул. "Ботевградско шосе" и ще бъдат паркирани в синята зона пред катедралата "Александър Невски". От 12 до 13 часа фермерите ще протестират пред храма, а след това ще тръгнат към Министерски съвет.

„Дума": Още една гладна стачка в БДЖ

Втори служител на БДЖ започна гладна стачка. Кирил Руменин е началник влак от "Превозна служба"-Перник гладува заради мудните преговори и срещу съкращенията в БДЖ. В неделя гладна стачка започна кондукторка от железниците.

И през вчерашния 12-и ден от протеста на железничарите от синдикатите заявиха, че продължава натискът срещу стачкуващите и локаутът от страна на мениджърския екип на "БДЖ - Товарни превози" ЕАД. Променен е месечният график за работно време за декември, като работещите на смяна маневрени бригади, описвачи и ръководител смени са върнати от работа. Те са уведомени, че работното им време е променено и започва час преди приключване на стачните действия. Това е грубо нарушение на Кодекса на труда и арбитражното решение за работното време по време на стачка, алармират синдикалистите.

„Новинар": Трайков иска министрите да одобряват важните сделки

Министерствата да одобряват сделките с важни частни активи. Това поиска министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. От негово изказване стана ясно, че държавата ще обмисли възможността за законодателни промени, които да задължат компаниите, притежаващи важни активи у нас, да съгласуват със съответното министерство евентуални сделки със собствеността си.

Трайков бе помолен да коментира изненадващото изтегляне на германската компания Е.ОН от българския енергиен пазар. Миналата седмица германците съобщиха, че са подписали споразумение за продажба на 100 процента от собствеността си в дружеството Е.ОН България на чешката фирма Енерго-Про. Преди това руски медии пуснаха слухове, че евентуален купувач на активите ще бъде руският холдинг МРСК.

„Труд": Изгоряха нови три коли в София

Три автомобила изгоряха снощи в столицата. Новите жертви на серийния пироман са в квартал "Люлин". Около полунощ на паркинга пред блок 981 пламва първо една кола, а от нея огънят се прехвърля върху други две.

Пожарната светкавично откликнала на обаждането на гражданите и пожарът бил потушен за минути.

До момента броят на изгорелите в столицата автомобили е 28, като от пожарната са категорични, че във всички случаи става дума за умишлен палеж. Задържан обаче все още няма.

В петък, няколко часа след като вътрешният министър Цветан Цветанов обяви ареста на подпалвача, самият той каза, че към момента няма задържан, а само двама заподозрени.

„Стандарт": Искат 10 ст. скок на водата

Поскъпване на водата в София с 10 ст. за кубик от Нова година поискаха от "Софийска вода". Концесионерът е изпратил предложението си цената за ВиК услугата да се увеличи с 12% в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Все още нямаме отговор от комисията, каза Иван Иванов, главен технически директор в "Софийска вода". Вероятността за поскъпване на водата в София е почти изключена, коментира наскоро председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. В момента столичани плащат по 1,68 лв. за кубик, след като водата поскъпна от 1 февруари с 9,38%. С 3 млн. лв. повече от планираните 41,7 млн. лв. е инвестирала "Софийска вода" тази година в мрежата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини