Полицаи погнаха трактористи и комбайнери за алкохолни проби

Пловдивските зърнопроизводители закъсняха за началния час на протеста, обявен за 9 часа, заради масова проверка за алкохол на шофьорите на трактори и комбайни. Фермери ще блокират граници, около 500 машини са на път за София.

Проверката за алкохол, направена в с. Труд, не е законна, тъй като всеки шофьор носи лична отговорност за това по Закона за движение по пътищата, коментира Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Той е поискал да му бъде показана специална заповед за проверката, но такава няма, съобщи "Фокус".

Поводът, който изтъква полицията, е, че проверката се прави, за да има ред, но това е ненужно, смята Вукодинов.
Машините потеглят от село Труд и ще спрат за малко в Пловдив. На бул. „Дунав” и Пазарджишко шосе към тях ще се присъединят зърнопроизводители от Пазарджик, Цалапица и Ихтиман. Около 60 машини от целия регион трябва да стигнат до входа на София.

60-70 машини тръгват от Сливен и Бургас, 40-50 от Свищов и Велико Търново. Около 300 машини вече има по Ботевградско шосе, каза Вукодинов.

Очаква се около 500 машини да спрат на входовете на София, като само около 170 от тях ще влязат в града. Те ще преминат през Ботевградско шосе, след това - през моста „Чавдар", „Дондуков" и ще стигнат до „Александър Невски". За да не затрудняват движението, тракторите ще влязат в града след 22.00 часа на 5 декември. „Във вторник в 11.00 часа ще се съберат на площада пред „Александър Невски", ще минат покрай Народното събрание и ще стигнат до Министерския съвет, където ще има митинг.
Фермерите са готови да останат с тракторите си до четвъртък, а ако не стигнат до споразумение с правителството, могат да останат и за по-дълго време.

Още миналата седмица трактори потеглиха за протеста в столицата, но бяха спряни в името на "мирните преговори".

Земеделците продължават да искат оставките на двамата министри – Мирослав Найденов и Симеон Дянков, които не са изпълнили обещанията си към тях. Според Вукодинов, земеделският министър все пак прави опити за диалог. По-голяма била вината на Симеон Дянков.

Земеделци ще затворят ГКПП "Капитан Андреево" за 4 часа днес. Това съобщи Тенчо Тенчев, координатор на протестните действия в сектор „Земеделие” за Стара Загора, Хасково и Свиленград. Първо пунктът се затваря за 2 часа. Един час след това ще пропускаме и после пак ще затворим границата за 2 часа, допълни Тенчев. В протестите участват 320 машини и около 400 души.

Фермери от Ямболско ще затворят днес по обяд за два часа пътя към ГКПП "Лесово", съобщи зам.-председателят на Съюза на зърнопроизводителите в областта Динко Жеков, цитиран от БТА.
В околностите на Елхово са събрани около 150 трактора и комбайни, които ще стоят там през следващите три дни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини