Новогодишно събаряне на яз. Ивайловград. Преглед на регионалния печат

"ДНСК събаря 25 край "Ивайловград" за ЧНГ, съобщава във водещо заглавие "Новинар юг". До празниците ще бъдат рушнати 25 масивни едноетажни и двуетажни постройки край язовира. Незаконните постройки са в селата Дъбовец и Камилски дол. До средата на януари ще бъдат бутнати още 5 в село Покрован. 169 са издадените заповеди за премахване на незаконни постройки край "Ивайловград". 123 са влезли в сила. 44 от тях са обжалвани в съда.

"500 лв глоба за шаран без паспорт", чело на вестника. Ако рибата няма документ, който да удостоверява кога и къде е уловена, тя се счита за бракониерска. За това предупреждават от ИАРА. Агенцията следи изкъсо магазините във връзка с наближаващия "рибен празник Никулден. Само че досега няма открит нито един бракониерски рибок.

Няма такова нещо като бракониерство по нашите водоеми. А това дето се хваща в мрежите на "неизвестните извършители" е само за лична консумация на неизвестните извършители, не за продажба. Как въобще можем да си мислим нещо друго?

"Арестуван за убийство не се признава за виновен". Задържаният за жестокото убийство в село Тракиец Гюрсел Реджеб от Тракиец, не се признава за виновен. Въпреки че полицията намери доказателства за присъствието на жертвата в дома му, въпреки че съпругата му призна за деянието му и че му е помагала за изхвърлянето на трупа, Гюрсел пледира "невинен". Дори адвокатите му искаха от съда най-леката мярка- подписка. И настояват, че засега няма улики, а само твърдения. Съдът обаче наложи най-тежката мярка "задържане под стража", с мотивът че задържаният, който е бивш затворник, може да се укрие или извърши ново престъпление.

"Зърнопроизводители: 28 лв субсидия и протестът спира" Протестиращите земеделци обявиха, че ще се откажат тутакси от протеста и планирания тракотрен поход до столицата, ако субсидиите им станат 28 лв, а не както бе планирано-25 лв. Това бе компромисният вариант който бе предложен от правителството, макар изненадващо самото правителство да не го е ратифицирало досега. Излиза че мащабният протест, който бе най-добре организираният в България за послените години, е бил за някакви си три лева. Макар че за арендаторите дето обработват по 200-300 хил декара, това прави някакви си 600-900 хил лева повече. На дребния земеделец, това едва ли ще му реши проблемите.

"Данък придобиване-с 200 хил лв по-малко". За 11-те изминали месеца на 2011-та година, данъкът за придобиване на имоти е с 200 хил по малко в сравнение с предходната година, съобщават от хасковското данъчно. Това говори за изключително затормозена бизнесс реда и климат в хасковско и задълбочаваща се криза.

"От 4.90 до 5.50 за никулденският шаран" е водещото заглавие в "Хасковска Марица". Купувачите предпочитат двукилограмовия шаран. Други предпочитат толстолобът, който масово се продава по 2.50 килото. Други пък въобще не предпочитат риба, защото излиза скъпо. Продажбата на риба се свива всяка година, жалват се търговци, на които и през ум не им минава да вдигат цените. През ум не им минава и да свалят цените, макар че според изконния капиталистически закон при намалено търсене при високо предлагане, цените би трябвало да падат.

Освен Крумовите, България не е родила други собствени закони, че да разчитаме да се спазват. Тук се съмняваме и в природните закони, ако не са одобрени от СССР, САЩ или Брюксел.

"Делото БИЛЛА цирк без край"-припомняне на цялата сага около пословичното дело, по което подсъдим е кмета Георги Иванов. Той е обвинен че е нанесъл щета на общинският бюджет в размер на 113 хиляди лева, с отказа си да върне паричната гаранция на австрийската верига, за изграждане на супер маркет. Депозитът бе върнат, след като БИЛЛА запорира сметките на общината. От лихвите, общината се набута със стотици хиляди. Версията на обвинения е, че по това време в бюджета е нямало пари. Дали това е вярно или не, не можем да разберем вече години наред, защото от 15 насрочени съдебни заседания са се провели само няколко. Следващото, може би последно дело, е насрочено за 12 декември ако разбира се пак не се отложи. Като се каже БИЛЛА, имунната система на участниците в процеса се срива. Кметът се разболя два пъти, същото се случи и на съдията Росен Русев. Адвокатката Розалина Апостолова пък намира неотложни ангажименти навсякъде другаде, но не и в хасковският съд. За последно пък кметът бе на служебна командировка в Гърция, точно в датата на насроченото дело. Таблица с пълната хронология на процеса на страница 5-та.

"Прекратяват служебно договори на шивачки" водещо на страница 2-ра. Масови уволнения в региона, чакат се още, става ясно от съвета за тристранно сътрудничество, провел се в областна администрация. Най-много страда шивашкия бизнес. 16 шивачки от фирма Алфатекс са поискали от инспекцията по труда служебно да им се прекратят договорите, след като управителят на фирмата се покрил. Така жените хем нямат работа хем не могат да отидат на борсата. Чакат се съкращения в БДЖ, има съкращения в държавни структури като Горско стопанство. За масови съкращения уведомили и от Дусман, но стартиралата обществена поръчка за хранене на хасковските детски градини и социални заведения, довела до изтегляне на заявлението на фирмата. Дусман е един от кандидатите за обществената поръчка, която е предвижда централизирано хранене на хасковските детски градини за срок от 5 години при прогнозна цена 12 млн лева.

"Гюро пребил с ръце и крака Митко"-водещо на крими страницата. Подробности за жестокото убийство в село Тракиец.

"Откриха мемориалния комплекс "Нашето летище Узунджово". Там тържествено откриха подготвителните работи, после поставянето на Миг 21 на постамент, сега-поставянето на 500 килограмов каменен блок с изобразена на него писта. Дано не решат да правят тунинг на самолета, че ще има ново откриване.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини