Границата блокирана! Земеделците не вярват на Бойко

Границата на България и Турция е блокирана от протестиращите земеделци от хасковска и старозагорска области. Трафикът и в двете посоки е спрян от 12 часа, от тежки селскостопански машини. Протестът започна спонтанно, веднага след края на срещата на премиера Бойко Борисов с протестиращите зърнопроизводители. Фермерите на Граничен пункт Капитан Андреево определиха резултатите като незадоволителни и затапиха пътя към Турция. Блокадата ще продължи поне до 14 часа, а земеделците остават на границата за неопределено време, в готовност за нови действия.

Протестиращите оставиха свободна единствено 3-метрова аварийна лента, по която се допускат само линейки.

Въпреки, че за днешният протест не бе взето предварително разрешение, засега няма напрежение между фермерите и охраняващата ги полиция. Градусът на настроенията срещу правителството обаче е значително повишен. Протестиращите са готови на още по твърди действия, за да накарат държавата да спазва подписаната от нея финансова рамка за земеделските стопани през 2012-та година.

Припомняме, че напрежението ескалира след като финансовото министерство оряза националните субсидии за земеделските производители.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини