Хасковлийка-чудо е първата ни еврошампионка по бадминтон !

Стефани Стоева/вдясно/ и сестра и Габриела, отпреди две години, когато още бяха само обещаващи надежди

Възпитаничката на хасковската бадминтон школа Стефани Стоева спечели първата за България европейска титла в бадминтона, на шампионата на стария континент за юноши и девойки в Португалия. Състезателката на хасковският треньор Станимир Бойчинов прегази до титлата всички съпернички, без загубен гейм, въпреки че първенството бе за девойки до 17 години, а Стефани е още на 16. На финала тя унищожи за само 20 минути Джули Фин-Ипсен от Дания с унизителното 21:11, 21:9. Първите и думи след мача бе, че на целия шампионат нямала труден мач. Ако на някого това може да се стори прекалено нахакано, трябва да прочете какво пишат чуждите вестници за нея : Bulgarian wonder kid /българското дете чудо/ са само малка част от заглавията, с които чуждата преса награждава Стефани Стоева. Суперлативите започнаха още от 7-ми ноеври, когато 16 годишният супер талант спечели първенство за ...жени в Унгария.

Точно преди 2 години, през октомври 2009-та година, Haskovo.net посвети обширен репортаж за Стефани и нейната по-голяма сестра и съотборничка Габриела Стоеви. Тогава двете бяха на 15 и 14 години и от тях журналистите се интересуваха главно когато трябваше да попълнят някоя дупка на спортните страници. По принцип за това се интересуваха и от бадминтона въобще. На преден план бяха футбола, а Григор Димитров тъкмо бе спечелил юношеският Уимбълдън. С репортажа си спечелихме иронични усмивки „и тия ли направихте „звезди“?

Кръстихме ги „добрите момичета“, защото бяха спортистки и дъщери за пример. И прогнозирахме, че освен в рая, добрите момичета отиват на всякъде. На върхът например. Само месец след материала ни, двете сестри станаха бронзови медалистки на европейското до 17 години. Макар, че бяха на 15 и 14. Сега Стефани е еднолично на европейския връх, като първата българка сторила това в бадминтона. Със сестра си Габриела пък спечелиха турнир на двойки за жени!!! тази есен в Анталия. Успехите им са едни от малкото доказателства, че Хасково още има спорт и хора, с които може да се гордее пред Европа и света.

Благодарим ви момичета! И предварително извинете ако случайно не бъдете определени за спортисти №1 на Хасково. Той даже Григор Димитров бе изваден от хасковските класации миналата година. Ама да знаете, че си ви броим за наши, от Хасково, независимо в кои други класации ще ви оценят.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини