Щурмуваха британското посолство в Техеран

Десетки ирански студенти щурмуваха днес посолския комплекс на Великобритания в Техеран, свалиха британското знаме, изгориха го и издигнаха иранския флаг. Демонстрантите, протестиращи срещу санкциите на Лондон срещу Иран заради спорната му ядрена програма, изпочупили с камъни прозорците и изгорили британски и израелски знамена, показаха кадри, излъчени пряко от националната телевизия, съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Студентите влезли в сблъсък със силите за борба с безредици и крещели "Смърт на Англия" и "Британското посолство трябва да бъде превзето", хвърляйки коктейли със запалителни течности. Един от иранците дори бил забелязан да се катери по стената, за да открадне портрет на кралица Елизабет II. След като успял, той го размахвал пред останалите.

Напрежението започна, след като преди дни Великобритания, САЩ и Канада наложиха тежки фанансови санкции на Техеран - забраниха на всички свои финансови институции да работят с иранските, включително с централната банка заради доклада на МААЕ, според който Иран прави опити да създаде ядрено оръжие.

В отговор иранският парламент гласува закон, с който ограничи дипломатическите си отношения с Лондон. В него бе записано, че британският посланик трябва да бъде експулсиран от страната. Икономическите отношения също ще бъдат сведени до минимум. Законът бе одобрен и от 12-членния Съвет на пазителите - съставен от шестима духовници и шестима юристи, които отсъждат дали даден нормативен акт отговаря на ислямските норми и конституцията на страната.

По този повод вчера британският външен министър Уилям Хейг предупреди, че Великобритания ще реагира "решително" и ще се консултира за ответни действия със своите съюзници, ако Иран изпълни намеренията си.

Иран няма дипломатически отношения със САЩ от 30 години. Отношенията му с Канада вече са много ограничени.

Вчера самолетът на иранския външен министър не беше допуснат да мине през унгарското въздушно пространство. От Техеран изразиха възмущение и обявиха, че не приемат обяснението, че причината са "технически проблеми".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини