Фермерите затвориха с хора държавната граница

С хора и националния флаг затвориха границата

Протестиращи фермери от хасковска и старозагорска област блокираха за кратко границата на България и Турция на ГКПП Капитан Андреево. За да не предизвикват полицията, те сториха това по национално достоен начин-с хора и ръченици. После обвиниха премиера и финансовия министър в недостойно поведение.„Не може да правителството да подписва финансова рамка със земеделските производители, а веднага след изборите да се отказва от подписа си, да ни взима от парите, защото им се струва че печелим много. Кой определя колко трябва да печелим? Кой определя кое е много и кое малко, ние си изработваме парите“ разгорещено обясняваха земеделците.

После прочетоха декларация. „Искаме ясни правила за бизнеса и най-вече правила за българското селско стопанство. Бъдещето на страната ни зависи от него“ обявиха протестиращите. Фермерите смятат, че стачката им утвърждава демокрацията в България, в контраст с шестващият държавен произвол- „Всяко правило е предпоследно“

Мнозинството земеделски производители са на ръба на фалита, а при орязване на и без това скромните субсидии, преминават отвъд него, констатираха зърнопроизводителите.

За разлика от други протести, този път еднакво ожесточени бяха както дребните, така и едрите арендатори и фермери. Едните „отиват под леда“, другите пък губят страшно много пари. „5 лева да отрежат-имаме 300 хиляди декара. Сметнете колко пари губим“ обясни Петър Касeв от земеделското сдружение на Първомай. На този фон, един от ораторите Каньо Радев от Раднево е скромен-20 хил декара. И той губи много, още повече че орязването не е само 5 лева. По най-груби изчисления, парите намаляват с около 10 лв за декар.

Близо 350 тежки селскостопански машини от Стара Загора, Хасково и Харманли се подредиха от двете страни на пътя за Граничен пункт Капитан Андреево. Земеделците ще стоят на границата за неопределено време и при неуспех на течащите в момента преговори с правителството, ще пристъпят към пълна блокада на държавната граница.

„Не искаме конфронтация с никого“ уточниха фермерите и за да докажат миролюбието си, извикаха оркестър, димитровградската формация „Звезди“ да им свири и пее. На професионални скари пък цвърчаха кебапчета и пържоли, а от близкото село Генералово идваха пресни мръвки и топъл хляб.

Г.Христов

Каньо Радев от раднево чете декларацията

Няколкостотин фермери излязоха на пътя към границата
Тировете бяха блокирани
350 машини пристигнаха на границата
Оркестър "Звезди" веселеше фермерите
600 пържоли цвъртяха на скарата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини