Кола на газ пламна като факел пред детска градина

След 5 минути в пламъци, колата заприлича на това

Стар Форд ескорт пламна като факел на паркинга пред блок №6 в Орфей, на метри от ОДЗ №15. Автомобилът лумнал когато водача Юлиан Дахлиев врътнал стартера да запали колата. Пламъците тръгнали от запалката на колата и за секунди се разпространили из купето. Шофьорът побързал да напусне возилото. Призна че през ум не му минало да гаси, защото знаел, че колата има газова уредба.

Възрастният човечец тъкмо обяснил на насъбралите се хора, че колата е на газ, когато гръмнала едната гума. В тоя момент настанала пълна паника. За щастие, бутилката се оказала вън от опасност-била добре обезопасена пък и до нея пожарът почти не успял да достигне. Дошлата за минути пожарна светкавично угасила огъня. Колата обаче станала на скрап. Практически оцелели само багажника и задните гуми.

Юлиан, който е инвалид, се разплака пред нас докато обясняваше, че колата му била единственото средство да иде до аптеката за илачи, а нямал пари за нова. Именно на немотията отдаваше това, че бутилката не гръмнала „Имаше най-много 1 литър газ, момче“. Съпругата му Зюмбюла прие още по-тежко нещата. „Имаме три деца, ся без кола ко ше праим“ нареждаше тя макар да не изясни точно каква е връзката между старичкият форд и поотрасналите и деца. Семейството живеело на 8-я етаж в блок №6.

Семейството се натъжи още повече от не на място подхвърлени думи от комшии. Облекчени от разминаването с газовия взрив, много от редовите клюкари пред блока заодумваха колко стара била колата и как вечно създавала проблеми, а те предупреждавали стопанина да не я кара, че можело да стане беля. За справка, нито една от десетките паркирали коли на обширния паркинг, не бе нова. „Може да се случи на всяка от тях“ обобщиха дошлите пожарникари.

Виж с газовата уредба е можело да стане голяма беля. 27 литровата бутилка би нанесла невероятни щети при експлозия, особено на другите коли на паркинга. „Огънят трябва да е обхване цялата и да я нагрява продължително“ уточниха огнеборците. Пожарникарите обаче предотвратили ужасяващият сценарий.

Г.Христов

Огънят тъкмо стигнал до газовата бутилка, когато пожарната го загасила
Самата бутилка не е пострадала
Огънят тръгнал от арматурното табло
Шофьорът Юлиан и съпругата му Зюмбюла заридаха до унищожения си автомобил
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини