Искат омбудсман в Хасково. Смачкаха протеста на земеделците. Преглед на регионалния печат

Искат омбудсман в Хасково, водещо заглавие на първа страница в „Хасковска Марица”. Петиция за създаване на институцията „Обществен посредник” се разпространява в глобалната мрежа от няколко дни, пише изданието. Под искането вече са се подписали 46 души. Създаването на тази институция е предвидено в закона за местното самоуправление. Омбудсман се избира с мнозинство от две трети от общия брой на общинските съветници. 10 процента от общините в България имат обществен посредник.

Смачкаха протеста на земеделците, заглавие над главата във вестника. Темата е на цялата 4 страница. Тракторите на протестиращите бяха държани повече от 5 часа на паркинг „Клокотница”. Причината е, че тежките машини нямат право да се движат по главните пътища и магистралите. Тракторите все пак тръгнали към границата, след като си залепили винетки, от които са освободени по закон.

Само пет защитени училища в областта, акцент от 2-ра. Това са школата в Маджарово, Малко Градище, община Любимец, както и в ивиайловградските села Свирачи, Белополци и Железино. От списъка отпада училището в Радовец.

Правят дом за сираци в кв. „Черноконево”, друго заглавие от страницата. Това е втори дом от семеен тип в Димитровград, в него ще бъдат настанени 12 деца.

Свиленградчанка иска 376 хил. лв. обезщетение за лекарска грешка, водещото заглавие на трета страница. Катя Бончева съди свиленградската болница и гинеколожката д-р Христина Баева за претърпени страдания. След гинекологична интервенция преди три години състоянието й рязко се влошило и в друга клиника едва я спасили. Делото вчера не тръгнало, защото никоя от страните не се явила в залата, отсрочено е за 23 януари догодина.

Делото „Бареков” тръгна в районен съд, още една съдебна дописка от страницата. Кметът Георги Иванов съди водещия от TV7 Николай Бареков за предаване на живо през май тази година от Хасково. И този процес е отложен, също за януари догодина.

БК „Хасково” – трети в аматьорската лига, акцент от спортната старница. Местният баскетболен отбор завършил трети в първенството на Южна България.

Тодор Кожухаров празнува 55-годишнина, акцент от 8 страница. „Славеят на Тракия” ще черпи днес, готвел нови клипове за Коледа и Нова година.

РЗИ излиза в отпуск, проверките оредяват, заглавие над главата в „Новинар юг”. Здравните инспектори ще чистят останалия си отпуск, защото по закон не могат да прехвърлят за догодина повече от 10 дни. Така в разгара на празниците и пиковите обороти търговците могат да са спокойни – проверки от здравните инспектори ще са малко вероятни.

Агропротестът стигна границата, челно заглавие на първа страница. Темата е продължена на цялата 6 страница.

По двама на седмица се жалват от запор на заплатата, акцент от 2 страница. Малко объркана дописка, от която не е много ясно за какво става дума. По закон не можело да се налага запор върху заплата, пенсия или обезщетение, твърдят частни съдебни изпълнители. В края на материала пък става ясно, че можело да се запорират пенсии, но само ако са по-големи от минималната работна заплата. Самата заплата пък се запорира без проблем, знаят от опит много хора с финансови проблеми, така че материалът става съвсем неразбираем.

Съдът: Глоба за Бареков, ако не се яви на делото за 1 лев, акцент от 3-та. Става дума за делото на кмета Иванов срещу тв водещия, който не се явил вчера в Хасково. Ако не дойде и на следващото заседание, ще отнесе глоба.

Ваня с присаденото сърце – библиотекарка в Бисер, заглавие на голям материал на 7 страница. Очерк за Ваня Килова от харманлийското село, която живее с трансплантирано сърце от 2007 година.

Това бяха основните теми в днешния регионален печат.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини