Товарен кораб потъна за минути. Принц Уилям спасява руски моряци

Корабокрушение в бурята през нощта срещу 27 ноември на около 30 км от брега на Уелс претърпя товарният кораб "Суонланд" (Swanland). Екипажът, състоящ се от 8 руски моряци, подава синал за бедствие. В спасителната операция участва принц Уилям, който е пилот на спасителен въртолет на Кралските ВВС.

В бурната нощ бреговата охрана в северен Уелс получила сигнал за бедствие, около 2 ч след полунощ. Гигантска вълна се стоварила на "Суонланд", в корпуса се появила пробойна и водата започнала бърза да пълни трюма. Корабът превозвал 3 хил тона товар и потънал почти веднага.

В спасителната операция участвал принцът на Уелс и херцог на Кембридж Уилям. Той бил дежурен в тази нощ. Екипажът на Sea King е четиричленен, Уилям е единият от двамата пилоти на спасителния въртолет. Другите двама измъквали моряците от бушуващото Ирландско море. За няколко часа, колкото продължила операцията, били спасени двама моряци - Роман Савин и Виталий Корненко. Друг от екипажа - Леонид Сапунов – бил намерен мъртъв във водата. Издирването на останалите моряци продължило през целия ден на 27 ноември, но било прекратено, когато се стъмнило.

Според британските медии било решено издирването да продължи в понеделник сутринта. Според специалисти шансовете да бъде намерен жив някой от останалите 5 моряци намаляват, тъй като температурата на водата е не повече от 13 градуса Целзий. Независимо от това издирването на екипажа ще продължи докато бъдат намерени всички – живи или мъртви.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини