16-годишен троши коли за отмъщение, прощават му

Строшената това лято витрина на магазин "Килера"

Прекратеното наказателно производство срещу 16-годишният В.М., който през август потроши витрина на магазин Килера и няколко автомобила, е поради маловажност на унищожените вещи и заради чистото съдебно минало на момчето. Това стана ясно при репортерската проверка, която Haskovo.net направи по повод поредния вандализъм, при който бяха строшени страничните огледала на 4 коли на ул. „Христо Ботев“ през нощта срещу неделя. Сред тях бе и служебният „Шевролет“ на редакцията.

Името на момчето, което вилня през лятото из Хасково, е Владимир Василев Маринов. Той е от Димитровград, отраснал е в социален дом за деца без родителска грижа.

Вечерта на 29 юли пристигнал в областния град, където бил бит от непознати мъже, които му искали пари. Това гласят обясненията на Владимир пред полицията. Побоят отключил злобата в момчето, което започнало да си „отмъщава“, като троши наред. Първо строшил витрината на магазин „Килера“, после с джобно ножче срязал гумата на „Опел Корса“ на ул. „Атон“, на друг“Опел“ счупил задното стъкло, както и странично на микробус „Форд“. По време на последното си вандалство е заловен.

Справката за момчето показва, че има чисто съдебно минало, не е от контингента на полицията, нито е регистриран за други противообществени прояви. Прокурорът приема, че Владимир е постъпил така от лекомислие, без да си дава сметка за последствията, под влияние на емоцията и обидата от нанесения му преди това побой. Според държавното обвинение на момчето може да се повлияе с възпитателни мерки и не са необходими наказателни. С тези мотиви районната прокуратура в Хасково изпраща преписката на димитровградската комисия за борба с противообществените прояви и отказва да образува наказателно производство. Засегнатите граждани могат да търсят обезщетение по гражданско правен ред, т.е. да го съдят като частни лица. В случая най-сериозни са щетите на магазин „Килера“ - смяната на голямата витрина им струва над 300 лева. Останалите собственици на автомобили обаче също са се бръкнали в джоба за строшените стъкла и нарязаната гума. Вероятно обаче никой от тях не се е обърнал към съда за обезщетение.

За решението на прокуратурата в случая е натежало обстоятелството, че на момчето му е за първи път. Не без значение е и решение на Върховния касационен съд отпреди няколко години, в което се дефинира понятието за маловажна щета - до размера на три минимални работни заплати. Това решение на ВКС не е задължително за магистратите, но те обикновено се съобразяват с него.

„Внасяли сме обвинителни актове и за далеч по-малки суми – 100, дори за 50 лева“, признават от районната прокуратура. „Но обикновено става дума за рецидивисти, чиято престъпна дейност трябва да бъде спряна“.

От обвинението допълват, че имат много случаи на подобно вандалство – разбити входни врати на блокове, потрошени автомобили, павилиони, пейки, счупени стъкла. „Полицията проверява всички постъпили жалби, но за съжаление рядко се откриват извършителите, защото обикновено това става през нощта и няма свидетели“.

Б.а. Това е информацията за случая от лятото, която Haskovo.net обеща да публикува днес. Дали решението на прокуратурата е справедливо – всеки сам да прецени. Във всеки случай тези няколко щриха от съдбата на 16-годишния Владимир Маринов разкриват един наистина тежък живот. А както е казал Христос - „който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък по него“.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини