1000 лв оправиха проблема на земеделците с КАТ

Въпросните винетки

80 винетки по 13 лв парчето, общо 1040 лв, оправиха проблема на протестиращите земеделци с КАТ-Хасково. Повече от 3 часа пътната полиция бе „арестувала“ повече от 120 селскостопански машини на паркинга на Клокотница и не ги пускаше да излязат на главния път. Последният аргумент бе, че тракторите нямат винетки за движение по републиканската пътна мрежа. Водачите на земеделците, Тенчо Тенев и Митко Желязков тутакси скочиха до близката бензиностанция Шел да закупуват стикери. Оказа се обаче , че там наличностите били малки и след 10-на бройки бензинаджиите вдигнали рамене-нямат повече. В близката ОМV обаче били по заредени и необходимите около 80 винетки били закупени. Те са дневни, за превозни средства над 3.5 тона. Струват 13 лв.

„Това е незаконно, по съдебен ред ще си искам тези пари“ гневеше се Тенчо Тенев. Земеделците настояват, че има закон според който машините, регистрирани като селскостопанска техника са освободени от винетни такси.

След като все пак стикерите бяха сложени, тракторите потеглиха на интервал от по 50 метра един от друг. Тази дистанция е необходима за да бъде протестът „неорганизиран“. За организиран протест, разрешителния режим бил още по-сложен.

За благодарност, че ги пускат, протестиращите земеделци почерпиха присъстващите полицаи начело с шефа на КАТ Атанас Джунов с шоколадови бонбони "мерси".

„Спират само протестиращите от хасковска област. Днес блокирани бяха всички-в Хасково, Любимец, Свиленград“, категоричен бе Тенев. Харманлийци пък били спрени на Гергана. За разлика от този регион, навсякъде другаде нещата са вървели гладко. На помощ на блокираните хасковски колеги дори пристигнаха емисари на старозагорските зърнопроизводители. Заралии били учудени, че вече са на границата, а хасковлии още ги няма.

Според плана на протеста, машините пристигат на Капитан Андреево, където ще останат до сряда. Имат готовност за блокада на границата, в знак на протест срещу орязаните им от правителството субсидии.

Повече за земеделският протест и как завърши той, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Машините най-накрая тръгнаха
...а шефът на КАТ Атанас Джунов получи "мерси" от протестиращите земеделци
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини