Полицията затапи 100 трактора на паркинг Клокотница

Патрулките надлежно блокираха протеста

Полицейска тапа на близо 100 селскостопански машини, събрали се на паркинг Клокотница край Хасково, блокира развитието на обявения за днес земеделски протест. Земеделците от цялата страна протестират заради орязването на субсидиите им. От Хасково трябваше да тръгне един от многото лъча, с които протестиращите фермери трябваше да се съберат на южната граница и да я блокират. По информация на фермерите, от другите градове тракторите се придвижвали безпроблемно. Не и в Хасково обаче.

Половин дузина полицейски патрулки бяха блокирали изхода на паркинга и не позволяваха на огромните трактори да мръднат. Земеделците нямаха алтернатива-тръгване по отбивката към ханче Клокотница ги отвеждаше в Хасково, а те нямаха разрешение за преминаване през града. Не можеха да се върнат обратно, защото постоянно прииждащата техника бе затапила напълно паркиралите вече трактори. Можеха да карат директно през нивите, обаче по закон, след като стъпят на пътя трябва да го изчистят от буците пръст които огромните грайфери неизбежно повличат.

Мъртвата точка бе обяснена от полицията с член 140 от Закона за движение по пътищата. Според него земеделските машини трябва да се движат само по черни и второкласни пътища, а не по първокласни и магистрали. Проблемът бе, че от паркинга до Стамболийски, нямаше алтернативни маршрути с черни пътища. От своя страна пък земеделците не поискали и съответно не взели разрешение от НАПИ/национална агенция пътна инфраструктура/ да ползват по изключение главен път Е-80. Спешното обаждане до НАПИ доведе до отказ, да се допуснат тежките машините на главния път.

Земеделците бяха склонни на всякакво сътрудничество с контролните органи само и само да тръгнат. Те обявиха протеста си за „неорганизиран“ и приеха да спазват 100 метра дистанция между тракторите, в придвижването си до границата. На практика това прави автоколона дълга 10 км. Земеделците приеха и да се движат по черни пътища до Харманли, оттам по стария път до Любимец и така до границата, където да паркират на паркинга до Капитан Андреево и пренощуват там. Наета била и фирма която да охранява машините.

Полицията обаче не разреши-тръгнат ли ще има глоби. Униформените съставиха над 50 предупредителни протокола, на базата на които после ще се санкционира. Земеделците приеха и това: „Глобявайте ни, само ни пуснете!“

На шефа на КАТ Атанас Джунов му пламна ухото от десетките разговори по мобилния телефон. После обяви: съгласно закона за движение по пътищата тракторите трябва да имат винетки. А тракторите нямат. Това бе незабавно оспорено от Контролно техническата инспекция към министерството на земеделието. Представителят и цитира указ 407 на министерският съвет от 2005-та година, съгласно който машините регистрирани като селскостопанска техника са освободени от плащането на винетни такси.

Haskovo.net попита полицията ще пусне ли тракторите ако те вкупом си лепнат винетки? Още повече, че част от организаторите на протеста тръгнаха да пазаруват стикери. Оказа се обаче, че имало различни винетки, а полицията не знаеше точно кои са законните за тези машини. След куп разтакавания двете страни заеха крайни позиции. Полицаите се отказаха да глобяват земеделците, решиха че е по-лесно въобще да не ги пуснат. Земеделците пък подадоха жалба до хасковската прокуратура, че полицията неправомерно ги задържа. Haskovo.net ще следи ситуацията отблизо и ще ви информира за всяка промяна на обстановката.

Припомняме, че земеделският протест избухна заради плановете на пратителството да ореже парите за земеделците. Досега те бяха 30 лв за декар, като в това бе включено национално доплащане/10 лв/ , европейски плащания и акцизът за горивата. Именно националното доплащане е свито от 10 лв до 2.20. Нещо повече, преди изборите правителството подписало документ с който урежда проблема с парите на земеделците, но седмица след вота се отказало от собствения си подпис, обясни един от лидерите на протеста Тенчо Тенев от гарвановската „Клас 95“ ООД. Те са едни от най-големите зърнопроизводители в региона и орязаните субсидии за хилядите им декари ги изправя пред фалит. Подобен проблем явно грози още 200 стопани в областта. Толкова са заявили участието си в протеста на границата.

Ако въобще стигнат до там.

Повече за земеделският протест и как завърши той, вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Около 100 машини се събраха за протеста

...който обаче не тръгна въпреки двучасовите непрекъснати обяснения между шефа на КАТ Атанас Джунов/вляво/ и земеделеца Тенчо Тенев
Напрежението сред фермерите растеше
Полицията пък пишеше предупредителни протоколи
Полицейската тапа остава
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини