100 малолетни майки в областта.Режат главата на Ванчев днес? Преглед на регионалния печат

"Малолетните майки в областта набъбнаха на 100" съобщава в челно заглавие вестник "Новинар юг". Точно 100 от началото на годината са станали мами, въпреки че още се водят деца, според българското законодателство-от 14 до 18 години. Небивало висока отчетност на случаите отбелязва местният отдел "Закрила на детето". Имало няколко глоби на общопрактикуващи лекари и болнични специалисти, в рзултат на което се случвало от едно АГО по два пъти да съобщават за 1 случай. Нямало е разделени деца от родителите им, тоест в мнозинството от случаите става дума за желана бременност и раждане. Дали е планирана е отделен въпрос. Макар секс с малолетна да се наказва от закона, за годината не са известни случаи на санкциониран родител.

"Режат 11 влака от декември, стачката днес-десетина". От декември се съкращават 11 линии в областта. Режат се бързите за Пловдив и Русе и обратно, пътническите от Свиленград до Пловдив и обратно, Димитровград-Момчилград, Димитровград, Подкова, Стара Загора-Димитровград. Заради планираното от правителството съкращение на 150 влака в цялата страна, днес стартира железничарска стачка. 10 влака няма да потеглят от гара Димитровград.

"605 бона за боклук вадят на тезгяха тютюнев склад".Близо две години "Хасково Табак" АД не е плащал такса смет на общината. Заради което складът на тютюневата на булевард "България" до промишления пазар ще бъде продаден. Складът ще бъде описан и обявен за продан на публичен търг.

"Оставиха в ареста ММА-боеца Толя Чумак" Това е молдовец, който преди десетина години се сбил в испански затвор с местен и му нанесъл телесна повреда. Заради което испанският съд е издал европейска заповед за задържане. Толя Чумак е бил арестуван на границата с България, на връщане от Турция, където участвал в турнир от свободните боеве.

"Строят Марица в Мъгла". Лот 2 на Автомагистрала Марица се строи с ударни темпове въпреки че вчерашната мъгла бе с видимост 20-на метра. Трудът кипеше в участъка Александрово Узунджово. Фирма АБ трябва да подготви 18 км от отсечката на магистралата и да я издаде до юли 2013-та година.

Бойко в никакъв случай няма да пропусне откриването, не и в предизборна година. Отделен е въпросът колко месеца след това магистралата ще почне да пропада, както стана в района на Любимец. И там имаше някакво дяволско бързане в гонене на изтичащи срокове.

"Училища живеят във времето на Тато, греят се с кюмюр", чело на "Хасковска Марица". Селскостопанската гимназия и  начално училище "Г.С. Раковски" в Хасково не желаят да се разделят с печките си за твърдо гориво. Естествено, че ще е по-чисто с парно, но струва много пари, заключават дирекотрите-мениджъри на двете училища. Пък и засега сметките са на тяхна страна. 365 деца в "Раковски" акумулират само 3600 лв разходи за целия зимен сезон. В същото време "Смирненски", които са на Газ, плащат 60 хиляди, "Климент" на дизел-40 хиляди, а най-голямото откъм площ школо "Паисий Хилендарски" се охарчва с 85 хиляди.

Това пък което не се казва е че "Раковски" със сигурност са школото което поддържа НАЙ-висока температура в класните стаи. Докато другите школа се мъчат като грешни дяволи да хванат изискваните от закона 18 градуса, особено в понеделник, в началното училище са редовно на 26-27 градуса. Нека им е зле.

А що се отнася до Тато/Тодор Живков/, по негово време в училищата не мръзнеха. Сравнението едва ли е в полза на съвременността.

"Баните теглят 1 млн лева кредит, разплащат се със сторители. Заради многото заварени дългове, в Минерални бани ще теглят още един-за над 1 млн лева. С него общината ще се разплати с фирмите благоустроявали селата Сърница и Караманци. Средствата ще бъдат възстановени на общината по линия на програмата за развитие на селските райони.

Ето един общински център , който живее за селата си. Особено ако те са Сърница и Караманци.

"ВСС реже главата на Иван Ванчев днес?" Днес хасковският окръжен прокурор Иван Ванчев пътува за София за да се обяснява пред Висшия съдебен съвет за скандала с подслушването и следенето на колежката му съдия Миглена Тянкова. Макар точка в дневния ред за уволняване на Ванчев да няма, запознати с делата и практиката на ВСС прогнозират, че тя ще бъде внесена като извънредна. Още повече, че лично главният прокурор Борис Велчев настоя Ванчев да бъде уволнен за подронване престижа на местната власт.

"Шитват безмитната зона на безценица", водещо на стр.2. Агенцията по приватизация свали с още 40 % безмитната зона на границата, заради невъзможност теренът да бъде продаден. Така на пръв поглед апетитния парцел вече се продава срещу само 3 млн лева. Обектът е пуснат на фондовата борса и всеки инвеститор можеше да вземе 71 декара на зоната. Такъв обаче така и не се намери. Преди години, кметът на Свиленград Георги Манолов поиска парцела за да я направи индустриална зона на Свиленград. Държавата обаче не му я даде. Твърде вероятно е ако не успее да продаде парцела, все пак да склони да го прехвърли на местната община.

Това бе по-интересното от днешната преса

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини