Харчовете на министрите в интернет. Преглед на националния печат

„24 часа": Пускат в интернет харчове на министри

Всички разходи на министерствата и останалите бюджетни структури да се отчитат в публична информационна система в интернет. Това предложение е направил министърът по еврофондовете Томислав Дончев пред вицепремиера Симеон Дянков. Финансовият министър е одобрил идеята, разказа вчера Дончев.

Така отчетите за разходите ще може да се публикуват почти в реално време. За пример Дончев даде системата ИСУН, която се използва за отчет на еврофондовете. Тя има и публичен модул, в който може да се провери какво е състоянието на всеки проект, колко пари са преведени и колко се очакват.

"Ако за еврофондовете имаме ИСУН, а за разходите по държавния бюджет няма такава публична отчетност, остава усещането за двоен стандарт", обясни мотивите си Дончев. Според него в момента отчетите на държавните пари не дават ясна представа на гражданите за какво се харчат средствата.

 

„24 часа": 2% от вноската за здраве и още от пенсионната - към лични сметки

Повечето страни от Европейския съюз са изправени пред сериозни проблеми, които ще се отразят негативно на България. За да сме подготвени за евентуалните шокове, трябва да имаме бюджет, който е консервативен в прогнозите си и реформаторски в политиките си.

Което отговаря на дългосрочната цел за стабилна фискална политика.

Фокусът на представения от Института за пазарна икономика "Алтернативен бюджет с ниски данъци за 2012" е върху балансиран бюджет с необходимите буфери и резерви срещу евентуално задълбочаване на дълговата криза в Европа и навлизането в нова рецесия, която няма да подмине и България.

А приемането на конституционни фискални правила и започването на пенсионна реформа още от 2012 г. ще гарантират дългосрочна устойчивост на публичните ни финанси.

 

„Труд": Проверяват здравната ДАНС - криела грешки

Изпълнителната агенция "Медицински одит" е манипулирала извършената проверка в столичната болница "Св. Иван Рилски". Това съобщи в четвъртък директорът на лечебното заведение д-р Дечо Дечев.

Когато контрольорите от агенцията, по-познатата като медицинска ДАНС, пристигнали в "Св. Иван Рилски", д-р Дечев им предоставил солидна документация, вкючително с видеозаписи и файлове за сериозни нарушения в Клиниката по неврохирургия, оглавявана от проф. Венцеслав Бусарски.

 

„Труд": Съдът свали запора за "Труд" и "24 часа"

Софийският апелативен съд окончателно отмени запора върху имуществото и търговските марки на "Медийна група България холдинг" - издателят на "Труд" и "24 часа".

Магистратите извадиха Христо Грозев от управлението на дружеството, където беше вкаран преди месец като "особен представител" от предложената за уволнение скандална съдийка Мария Георгиева от Софийския градски съд.

„Монитор": Дистанционно сменя задочното следване

Дистанционното обучение избута задочното следване като форма на обучение. Това отчете вчера проф. Борислав Борисов, председател на управителния съвет на ректорите и ръководител на УНСС, по време на форума за електронно образование. Той поясни, че БГ задочниците са се стопили от седем години насам и студентите предпочитали дистанционното образование дори и пред редовното следване.

„Монитор": Инспектори влизат в „Медицински одит"

Министерството на здравеопазването ще проверява основно агенцията „Медицински одит" по обвинения за прикриване на болници нарушители. Това съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов вчера. Инспектори на ведомството ще гледат под лупа работата на одиторите. Ревизията се предприема след оплакване от ръководството на университетската болница „Св. Иван Рилски" в София, в която преди месец избухна скандал заради камери в операционните, които заснемат голите пациенти.

„Монитор": Кухи фирми в сделката за 24 часа и Труд

Фирми, превъртащи офшорни капитали, стоят в основата на сделката за купуването на вестниците „24 часа" и „Труд". Разследване на „Монитор" показва, че тези дружества са обвързани помежду си със сложна плетеница от съмнителни финансови операции.

Единият от гарантите по банковия кредит, с който бяха спазарени вестниците, от години получава милиони под формата на финансови инжекции от офшорни дружества, чиито капитали не могат да бъдат проследени. Вторият гарант е „редовен абонат" за заеми от първия, а третият е пред фалит. Това показа разследване на „Монитор" за компаниите, обезпечили заема от 24 млн. евро, чрез който първоначално беше финансирана сделката за закупуването на двата вестника и останалите активи на „Медийна група България холдинг".

 

„Сега": Присъдите за измами с еврофондове са се увеличили шест пъти за година

Присъдите за измами с евросредства са се увеличили рязко за последните три години, отчете главният прокурор Борис Велчев. През миналата година те са били 175, като само 5 от тях са оправдателни. През 2009 г. са били 28, а година по-рано - едва 5. Вчера Велчев откри конференция на прокурорите от страните - членки на ЕС, които работят със службата за борба с измамите с евросредства ОЛАФ.

Обвинител №1 обаче не даде подробности нито кои са били осъдените, нито кои са оправданите. Но се знае, че сред оправданите в по-големите и по-шумни процеси, свързани с еврофондовете, бе един от спонсорите на президентската кампания на Георги Първанов - Людмил Стойков. Той бе обвиняем заедно с Марио Николов за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД и изпирането им. Николов бе осъден на 12 г. затвор, но сега обжалва. Соченият от прокуратурата за негов съучастник Людмил Стойков пък бе оправдан напълно. Държавното обвинение бе победено и в друго знаково дело - срещу бившия шеф на САПАРД Асен Друмев. Той бе оправдан по двете обвинения - че е сключвал неизгодни сделки и че нарушавайки служебните си задължения, е подписал договори с 15 фирми за отпускане на помощ по САПАРД.

 

„Дума": Студенти на протест срещу високите такси

Намеренията на управляващите да повишат драстично таксите на държавното обучение в българските университети изкараха вчера студенти от Софийския унивесритет "Св. Климент Охридски" на шумен протест.

"Искаме да учим, това не е пазар!", скандираха младите хора, които изпълниха двора в Ректората на учебното заведение. Те бяха категорични, че правото за образование не бива да се превръща в алтернатива само за хора с по-високи финансови възможности. Младежите се обявиха категорично против намеренията на правителството чрез Закона за бюджет 2012 да задължат студентите да поемат до две трети от разходите по обучението си. Не искаме образованието да се превръща в привилегия, то е право по Конституцията на България, категорични бяха протестиращите. Те са възмутени и от факта, че повишението на студентските такси се решава само с "малка промяна на един ред в документ от 100 страници", какъвто е законът за бюджета. Липсата на диалог с младежките организации, както и на каквито и да било обсъждания по темата също скандализира студентите.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини