Китай инвестира 10 млн. евро за развитие на земеделието в България

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес в Министерски съвет със заместник-министъра на земеделието на Kитайската народна република г-н Гао Хонбин, който е на посещение в България, съобщиха от правителствената пресслужба.. Основна тема на разговорите е била развитието на българо-китайските отношения в областта на селското стопанство. На срещата са присъствали и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, както и г-н Бай Жишен, председател на държавната „Тянджин агробизнес къмпани”.

Китайската компания е арендовала 20 000 декара земя в Северозападна България, където ще бъдат отглеждани царевица, люцерна и слънчоглед. Продукцията ще се изнася за Китай.  Голяма част от масивите са в община Бойница, Видинско, където според данните на Евростат се намира най-бедното населено място в Европейския съюз.

Инвестицията е в размер на 10 млн. евро и е била приветствана от министър-председателя Бойко Борисов като важна първа стъпка в реализацията на съвместни проекти.

По време на разговорите в Министерския съвет,  е била обсъдена и възможността за сътрудничество в областта на животновъдството.

„Страната ни има потенциал и ресурс за развитие и на еко животновъдство”, заяви премиерът. Той уточнил, че благодарение на  поддържането на най-ниските нива на данъци в ЕС, страната ни създава стабилна среда за инвестиции.

«Тянджин агробизнес къмпани» има намерения да инвестира още 20 млн. евро в селското стопанство, като част от средствата ще са за животновъдство.

„С този проект, който започваме в община Бойница, показваме интереса на Китайската народна република за сътрудничество с България”, заявил от своя страна заместник-министърът на земеделието Гао Хонбин.

В рамките на срещата била изразена готовност за сключване и на двустранно споразумение за фитосанитарни разрешителни за износ на растителни култури.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини