Законно: Найден-осиновен. Ще е с друго име и няма да е хасковлия

Момченцето вече ще е в ръцете на новите си родители

Подхвърленото във вход на хасковски блок 10- дневно бебе, което бе спасено от семейство пенсионери, вече законно си има нови родители. Днес следобед изтича 7- дневният срок за обжалване решението на хасковския съд от миналия понеделник за законното осиновяване на детенцето. Утре то ще отпътува с новото си семейство извън хасковска област.

За целия период от намирането на бебето/11 октомври/ до сега, никой не го е потърсил, потвърди шефката на регионалната социална служба Грета Иванова. Така и не са установени биологичните му родители. Това улесни процедурата по осиновяване. Социалните бяха обещали до месец да намерят семейство на детето, справиха се само за 2 седмици.

Момченцето бе кръстено Найден от лекарите в хасковската педиатрия, в чест на щастливото му намиране. Новите родители обаче са го вписали в акта за раждане с друго име. Законът не позволява то да бъде разкрито.

Макар че е родено в Хасково, момченцето няма да е хасковлия и няма да се води на отчет в местното ГРАО. В акта си за раждане, детето е вписано по адресната регистрация на родителите.

Те пък са от голям областен град. Става въпрос за младо семейство, което не е могло да има свои деца. Мъжът е висшист, жената е със средно образование. И двамата са с добър социален статус, скъпернически отрониха късчета информация социалните.

Съдбата на Найден* стана публично достояние, след репортаж в Haskovo.net от 17-ти октомври. Тогава огласихме, че 9-дневно бебе е било оставено в мразовитата нощ на 11-ти октомври във входа на пенсионерите Стоянка и Соломон Камбурови. След техния сигнал детето спешно е откарано в хасковската болница, където лекарите констатираха сериозно измръзване, обезводняване и следи от заболявания, които поставяли живота му в опасност. Станало е ясно, че е родено в домашни условия и е било недохранвано. Седмица по-късно бебето бе стабилизирано, а впоследствие въдворено в хасковският дом за медико- социални грижи. От тогава стартира и процедурата по търсене на негови родители, която се увенча с щастлива развръзка 2 седмици по-късно.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини