Режат всеки трети за безплатни дърва

Безплатното топло бе отказано на хиляди

Потоп от неодобрени молби за горивни помощи през този отоплителен сезон заля бедните хасковлии. 1227 молби за безплатни дърва са резолирани отрицателно от социалните. Помощ е отпусната на 2360 души. Крайният срок за кандидатстване бе 31 октомври. Окончателните данни ще са готови до 27-ми ноември след обработката на подадените в последния момент документи. Цифрите ще скочат с няколкостотин бройки, предполагат от социалната служба.

Обясненията за огромния брой върнати са различни. От една страна, макар и минималното вдигане на пенсиите изважда част от хасковлиите от уравнението. От друга страна, през тази година е в сила правилото, че горивни помощи не се отпускат ако кандидатстващото лице е извършило сделки с недвижими имоти през последните 5 години. Правилото претърпя изменение през лятото, като бе уточнено, че забраната за горивна помощ влиза в сила ако покупко продажбата на имота надхвърля 3900 лв. Под тази граница, на лицето е разрешено да кандидатства за безплатно топло.

За социалните главната причина за хилядите неодобрени молби е, че хора които не отговарят на изискванията подават по няколко пъти молби. „Имаме случаи на лица, които имат по-висок доход от разрешения, но са кандидатствали през август, септември и октомври. Съответно са получавали откази“ коментира шефката на хасковското социално Златка Караджова.

За миналата година одобрени за горивни помощи са били 3703-ма души, при 1141 отказа.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини