Ромите се юрнаха да избират кмета ни

Съвестни гласоподаватели се проверяват по списъците

Невиждани стълпотворения от гласоподаватели от ромски поризход се забелязват в „класическите“ секции от 60 до 64, в училище „Г.С.Раковски“ и 45 и 47 до ВиК.

Избирателната активност там е средно с 10 до 15 % по-висока от средната за общината. Така например при средна активност от 22 % към 13 часа, в секция №45 бяха гласували 33%. В съседната секция 47 процентът бе 37%. В секция №60 в училище „Раковски“ засега държат рекорда-41 % гласували. В съседната 61 секция вотът бе на 37 %. Стотици роми обаче чакаха из коридорите правото си на вот. Сериозните им проблеми с разчитането на бюлетините и ориентирането сред няколкото такива обаче забавя много процеса. Именно мотането ще ни попречи да свършим до 8 часа опасяват се в секция №64. Там са записани цели 1111 гласоподаватели за кмет и общински съвет и 1168 за президент. Към момента обаче са гласували само...250 души макар цяла тълпа да напираше откъм коридора.

„Тия не могат да смятат“вбесено коментира бизнесменът Себахтин Исмаил който бе дошъл с черна Вектра пред училището. „Правя избори“ уточни той и започна с математиката. На всеки гласувал ако се падат 4 минути, за 14 часа/от 6.00 до 20 часа/прави 210 души. Два пъти по-бързо да се гласува стават 350-400. Как може да има секция с 1111 души, недоумяваше Исмаил. Според него ще има хора които няма да могат да гласуват и това на практика ще подмени истинският вот.

Средно гласуването на „републиканец“ продължава 2 минути, но не са малко хората които се мотаят по 5 и повече минути. Роми в коридора се жалваха че чакат вече близо час.

 Г.Христов

Стотици чакаха да гласуват в училище Раковски
Средното време за 1 вот е 4 минути изчислиха наблюдатели
В секциите на ВиК
Шенер Сабри и Себахтин Исмаил правят избори, но Изборният кодекс им пречи
Себахтин изчисли че секция 64 могат да минат най-много 1/3 от записаните
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини