Само 1/5 от Хасково гласува до 13.00 часа

Председателят на ОИК Веселина Тенчева

За ниска избирателна активност говорят данните от Общинската избирателна комисия (ОИК). Едва 22.62 % са гласували за кмет и общински съвет към 13.00 часа днес, съобщи председателят на ОИК Веселина Тенчева. В цифри това са 18 984 гласоподаватели. 18.93 % или 19 379 са дали своя вот за президент и вицепрезидент.

Пет от сигналите за нарушения, постъпили в ОИК жалби, са проверени.

Жалба на партия „Българе“, че председателят на Секционна избирателна комисия № 92

е агитирал гласоподаватели, се оказва неоснователна.

ДПС са депозирали жалба, с копие до Централната избирателна комисия, че част от гласоподавателите са лишени от възможността да упражнят своя вот без никакво правно основание. Техните имена са в забранителните списъци. В тях са вписани лица, живели в чужбина 4 месеца преди изборите. От ОИК обясниха, че списъците се съставят от ГРАО и не е в техните правомощия да се разпореждат кои лица да бъдат вписани в тях.

От „Коалиция за България“ са подали жалба, че в СИК № 53 се внасят допълнителни бюлетини. След проверка са констатирани 4 бюлетини повече, заради недоглеждане останали залепени една с друга. Те са изнесени от секцията с протокол като празни.

Преди края на изборния ден няма как да се установи дали внесените бюлените не са повече, коментира Веселина Тенчева.

От СИК № 45 е постъпила жалба, че в 6.25 часа тази сутрин е липсвало задължителното информационно табло. При проверка е установено, че необходимите материали са разлепени.

Жалба от СИК № 107 твърди, че гражданите са допускани да гласуват за местните, но не и за президентските избори.

От ОИК обясниха, че кабинките за гласуване не са обозначени-в кое се гласува за кмет и в коя за президент - което не е и задължително. Секцията се намира в ОУ“Алеко Константинов“. Голяма част от гласоподавателите там са от турско население и те не желаят да пускат бюлетина за президент и вицепрезидент, обясни Тенчева.

СИК № 88 е подала сигнал, че деца са разнасяли табели, с надпис върху тях № 7.

ОИК установява още, че пред много секции се образуват опашки. Това създава предпоставка част от харата да не успеят да гласуват до края на изборния ден въпреки желанието си. Причината е в организиране начина на гласуване- първо за президент, след това за кмет. От ОИК са апелирали от СИК да предоставят трите бюлетини едновременно, за да се печели време.

За избирателната аткивност и развоя на изборите от ОИК информация ще предоставят отново в 18.00 часа.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини