Иван Панайотов: Имаме уникален шанс да преобразим Хасково

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Иван Панайотов,
кандидат за кмет на община Хасково,
издигнат от ПП ГЕРБ

- Господин Панайотов, проведохте над 100 срещи с избиратели от Хасково и селата. Какви са настроенията на хората?

-  Впечатленията ми са, че хората с нетърпение очакват промяна. Повечето са възмутени от досегашното управление на общината, особено живеещите в занемарените крайни квартали на Хасково. Същевременно обаче забелязвам и една апатия, сякаш мнозина не вярват, че промяната е възможна. Искат нещата да се променят, а някак не им се вярва, че това зависи от самите тях. Особено недоверчиви са по селата. Не ги обвинявам – прекалено дълго са били лъгани тези хора.

А сега Хасково наистина има уникален шанс да загърби маналото и влезе в европейското бъдеще. Имам предвид еврофондовете и милиардите евро, които са предназначени за модернизиране на страната. Имам предвид също така мощната подкрепа от четиримата депутати от ГЕРБ, които на практика доказаха, че постигат резултати – вижте открития преди месец филиал на Тракийския университет, прехвърлянето на природоматематическата гимназия на общината, все неща, за които отдавна се правят безуспешни усилия. Зад екипа ни е и заместник министър - Делян Добрев, в чийто ресор е програмата за енергийна ефективност - с огромен финансов ресурс. Ето, това е шансът, който ни дават обстоятелствата, да преобразим коренно града и селата. Сега е моментът тук да влязат много милиони. За толкова години в Хасково са вложени 12-13 млн. лв. по европейски програми. За миг затворете очи и си представете как би изглеждал градът при инвестирани 100-200 милиона. Аз знам как да го постигна и съм твърдо решен да го направя.  

- Кои са най-големите проблеми, които Ви поставят хората?

- Много са. Благоустояването на кварталите не случайно ни е приоритет. Срамота – в Хасково има улици без канализация, без водопровод, в покрайнините нямат дори улици. Основен акцент в нашата програма е цялостната подмяна наводопроводната мрежа, както направиха например в Смолян, без нито лев от общинските пари, изцяло с европейски средства. Но най-големият проблем е безработицата.

- Как може един кмет да осигури работа?

- По два начина. Първият, но не най-добрият начин, е по програмите за временна заетост. В момента те са над 20. При тях заплатите се осигуряват от държавата или от ЕС, а общината е работодател. В Димитровград по тези програми са наети 400 безработни, в Свиленград- - 80. В Хасково – нито един. А от общината се иска само заявка до агенцията по заетостта.

Вторият начин, истинското решение на проблема, е привличане на нови инвестции, отваряне на цехове, фабрики, магазини. Не на последно място – мащабни проекти, които се финансират от ЕС. При изпълнението им също ще работят местни хора.

- Казвате – европейски проекти, но данните показват, че от 80 проекта на община Хасково, са били одобрени едва 14. Къде е гаранцията, че Вие ще печелите?

- Веднага ще дам един съвсем пресен пример, отпреди няколко дни. Инспекторатът по образование, който ръководя вече 6 години, спечели проект към Центъра за образователно интегриране на малцинствата. Направих справка в интернет страницата на Центъра -  от 50-те одобрени за финансиране проекти от цялата страна нашият беше класиран на второ място.

Там видях, че община Хасково също е кандидатствала по тази програма, но проектът й е бил отхвърлен. Полюбопитствах да видя защо. Оказа се, че не са изпълнени две основни изисквания за кандидатстване. Първото – нямат програма за интеграция. Тази липса е нелепа – все едно да отидеш на баня, а да нямаш сапун. И второто – партньорът по проекта им е регистриран като дружество в частна, а не в обществена полза, което също е основно изискване на програмата.

С други думи – или проектът им е направен не само некадърно, но и набързо – сякаш в междучасието, или пък общината е участвала само заради въпросното частно дружество.

Досегашният кмет обвинява едва ли не целия свят, че му пречи, че проектите на Хасково нарочно са насочвани в глуха линия и не се финансират. А истината е прозаична – или некадърност, или нечий частен интерес. 

Ето това е основният ни приоритет – силен и професионален екип за работа по европейски програми, изключително в полза на обществото. Не може едно малко Габрово да получи 150 милиона от еврофондовете за няколко години, Бургас – над 200 милиона, а ние да подсмърчаме и да обвиняваме кого ли не.

Затова казвам, че сега е моментът – или дръпваме напред, или си оставаме на селската гара. Предпоставките са налице, зависи от самите нас.

- Като заговорихте за тези милиони, няма начин да не ви обвинят в популизъм.

- Вероятно. Вече ме обвиниха в популизъм заради моята идея за фонд „Второ дете” – всяко хасковско семейство при раждането на второ дете да получава еднократна помощ от 1000 лева. А ясно обясних откъде ще дойдат тези пари – от средствата за подръжка на уличното осветление. От 2005 до 2009 година парите са се увеличили 20 пъти – от 50 000 лв. до 750 000 лв. За 2011 година са 375 000 лв. Заявявям категорично - след спечелването на изборите ще обявя обществена поръчка за уличното осветление с таван до 100 000 лв. Ако сегашната фирма се мръщи на тези пари, ще поканим за търга фирмата от Пазарджик, която прави същото срещу 100 000 лв. годишно. Или пък тази от Ямбол, която извършва тази дейност срещу 50 000 лв. Остатъкът от парите се насочва за фонд „Второ дете” – очакванията са тази година в общината да се родят около 250 деца, които са втори в семейството.

Миналата вечер на среща с избиратели в село Козлец един млад мъж разказа, че първото му дете се родило в Несебър. Там общината му връчила 2000 лева – подарък за бебето. И му дали парите, според думите му, за пет минути. Защо в Несебър да може, а в Хасково да не може? По-скромно, вярно е, но такива са възможностите.

Но да разкажа по-нататък. Второто дете на този човек се родило в Хасково. Оказало се, че има някакъв неплатен налог и за да извади акт за раждане на детето, цял ден се размотавал от гише на гише. Вместо да се радвам на бебето, аз търча по разни канцеларии, бяха точните думи на мъжа от Козлец.

В случая виждам поне две неща, които се нуждаят от незабавна промяна. Първо – още в първия си ден като кмет отменям заповедта да не се обслужват граждани с висящи задължения към общинската хазна. Администрацията разполага с достатъчно лостове да си събира вземанията, включително двама публични изпълнители. Да не говорим, преобладаващата част от несъбраните налози се дължат от фирми, а не от гражданите и няма защо да ги тормозим.

И вторият – въвеждане на работа на едно гише, както и електронна община. Също така – високи и безкомпромисни изисквания към служителите в общината. Или ще бъдат компетентни, вежливи и делови, или да си търсят друга работа.

- През кампанията проведохте и доста срещи с бизнеса. Какво мислят предприемачите?

- Всички са за промяна. За моя изненада се оказа, че така наречените „принудителни дарения” са най-малкият им проблем. Не е приятно да ти извиват ръцете наистина, но повече ги мори бюрокрацията, тромавите процедури, въведени в общината, високите местни такси и данъци. За бизнеса времето е пари, не може да го мотаеш с месеци и години за един документ, който на практика би могъл да бъде издаден за няколко дни.

Другото, от което са възмутени предприемачите е, че никой не ги пита, когато взема фатални за тях решения. Веднага давам пример – десетките фирми на „Кърджалийска”, с които се срещнах. При ремонтирането на булеварда и обособяването на локалните платна, бизнесът им просто замрял. Повечето фирми се оплакаха, че оборотът им е спаднал с 80 процента! Някои са фалирали. Много от тях са съкратили работници.

Това е направо чудовищно. Да направиш нещо, което си решил, че е единствено правилно, и да не те интересува, че обричаш  десетки на фалит, на безработица, на практика – на глад.

Затова заявявам категорично - всички важни решения в община Хасково ще се вземат само след консултации със заинтересуваните – фирмите, хората от квартала, организациите, които имат отношение. Това ще е основен принцип на работа и няма да отстъпя от него.

Освен това бизнесът иска ясни и честни правила. В едно предприятие казах, че слагам край на обръчите от фирми. И добавих, че на тях самите също не обещавам преференции след изборите, въпреки че ме покрепят. Не възнамерявам да премахна един обръч от фирми, за да създам нов. Хората приеха това изявление с овации.

- Какво послание ще отправите към гражданите на Хасково ден преди вота?

- Време е да повярваме в себе си. Сега е моментът. Имаме уникален шанс, да не го пропускаме. Можем  много повече.         

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини