Всяка трета жена с „ахилесова пета“

Хасковлийки имат ахилесови пети

Всяка трета жена в Хасково носи повишен риск за развиване на остеопороза. Това констатира организацията „Жени без остеопороза“ която днес мери в Хасково костната плътност на дамите. Акцията е по повод световния ден за борба с опасната болест,. Остеопорозата е загуба на костната плътност, което повишава чупливостта на костите. Страдат най-вече жените.

Екипът на организацията „Жени без остеопороза“ е само за ден в Хасково, преди да продължи за Кърджали. Преглежда и най-евтино-само за 5 лв. Паралелно с организацията, прегледи провежда и хасковският специалист д-р Георги Кабаков. Той приема в кабинета си на улица Търговска срещу Кауфланд на цена 10 лв за преглед. Кабаков е на разположение всеки понеделник, четвъртък и петък до края на месеца.

И на едното и на другото място обаче се мери само РИСКА за възникване на остеопороза. Апаратите в Хасково не могат да диагностицират болестта. За да стане това трябва да има така наречения „Декса“, вид рентген, но най-близкият такъв е в Стара Загора. Принципът на който работи наличната апаратура е измерване на костната плътност на петата. Ако плътността там е намалена, то рискът от развиване на болестта е огромен. Всяка трета от преминалите до обяд 42 жени е с ахилесова пета, каза Иван Замов от „жени без остеопороза“. Екипът преглежда в сградата на РЗИ, на площад общински, до 17 часа.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини