Голяма сеч на първите изпити с новите листовки, само ¼ издържали

Наточиха сатъра за мераклиите за шофьори

Първите изпити с новите листовки за взимане на шофьорска книжка се превдърнаха в истинска касапница за кандидатите. От 46 явили се на изпит до обяд, само 12 са издържали. За изпит днес са записани общо 96 души. По досега получавания процент, за практическият изпит ще останат не повече от 24 мераклии за книжка.

На теория, новите листовки трябва да са по лесни за кандидатите. Въпросите са намалени от 60 на 45. Въведена е точкова система. Досега изпита се взимаше с по-малко от 5 допуснати грешки. Сега всеки въпрос носи от 1 до 3 точки. Максимумът е 97, изпита е издържан при 87 точки. На всеки въпрос е указано колко са верните отговори и колко точки носят. Примерно, на въпрос с 5 възможни отговора е посочено, че има два верни които носят съответния брой точки. Въпросът не се счита за правилно отговорен ако курсистът загради верен и неверен отговор. Ако посочи само един от верните, то печели само тези точки които дава. Проверката на листовките става с компютър, пред кандидата, в момента на приключване на изпита.

Знаете повече от нас, недоволно коментираха част от хасковските автоинструктори. Според тях новите листовки, първо че са по-трудно, второ, промените не са били навреме сведени до знанието на автоинструкторите. Според председателят на регионалното им сдружение Валентин Пашов, децата не са се упражнявали изобщо на новите листовки и се явяват на сляпо. Пашов прогнозира сутрешната касапница на теорията, още преди изпитът да стартира.

„Преди 3 седмици съм им изпратил кодове за достъп за електронната система където могат да се видят въпросите и верните отговори. Как инструкторите ще се снабдят с новите листовки си е абсолютно тяхна работа“ коментира началникът на ДАИ Хасково Антон Ставрев. Според него, правилника за движение по пътищата е един и същ и е несериозно да се твърди че новите листовки са причина за по лошите резултати. Причината си е в обучението от страна на инструкторите.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини