Узунджово полита в стратосферата в неделя

о.з. майор Васил Димов пред готовия за полет Миг 21

Първият в България мемориален комплекс на авиацията ще стане факт тази неделя, когато ще бъде открит паметника на загиналите летци от базата в село Узунджово. След 5 годишни усилия, инициативен комитет от селото успя да издейства и най-после да монтира на постамент легендареният изтребител Миг 21. Самолет, който 50 години е бил на въоръжение в повече от 50 държави. Изтребител, който се е движил със скорост два пъти над тази на звука и е осъществявал най-бързото изкачване до умопомрачителният си таван-30 км.

Литваме за стратосферата в неделя пошегува се узунджовец, докато с гордост разглеждаше паметника. Пенсионираният самолет бе отпуснат от министерството на отбраната след много молби и дълги преговори. Идеята е да увековечи героизмът на първата защитна линия българи, отстоящи от евентуалният противник на само 48 км., заяви председателят на инициативният комитет оз майор Васил Димов. Под негово ръководство и с волни пожертвования, запасняците събрали 2 хил лева собствени средства. Със спонсори успели да наберат необходимите 20 хиляди лева.

Събитието по откриване на паметника бележи кръглата 60-та годишнина от основаването на узунджовската база, която в по-голямата част от времето на своето съществуване е била въоръжена именно с Миг 21.

Самолети на постамент има и на други места, но само в Узунджово са в комплект с паметна плоча и с бюста на Георги Бенковски, който се смята за патрон на българската авиация, с гордост подчерта инициативния комитет.

Откриването на мемориала съвпада и с още един юбилей-100 години от създаването на българските военно въздушни сили. Родните ВВС са сформирани в навечерието на балканската война, а първата им бойна мисия е бомбардировката над Одрин през 1912 година.

Г.Христов

Днес се завършваха ремонтните работи по постамента
Освен интереса на репортерите, местинте се надяват че самолета ще привлече и туристи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини