Обвинен в смъртта на 6-ма на свобода срещу 3 бона. Преглед на регионалния печат

"Пуснаха срещу 3 хиляди обвинен за смъртта на 6-ма" заглавие от вестник "Хасковска Марица". Данаил Георгиев, който причини смъртта на 6 деца в катастрофа навръх Великден в Симеоновград, бе пуснат под гаранция от 3 бона, след като най-сетне получи обвинението си за трагедията. То е за причиняване на смърт по непредпазливост, с максимално наказние до 15 години затвор. И двата регионални ежедневника, "Марица" и "Новинар" дават подробности по темата. Повдигането на обвинението се превърна в новина, след като се забави цели 5 месеца. Изготвени са 21 експетизи - на починалите, автотехнически, психологически и т.н. Още на първото появяване на обвинения за смърта на 6-та шофьор, заваляха любопитки.

Данаил не си спомня нищо от целия ден на катастрофата. Амнезията му е гарнирана с разсъждения, че не може да е карал пиян, защото досега никога не го е правил! Не може да е карал и с такава висока скорост, щото пътя бил разбит. Накрая тезата на адвокатите му е, че не той е карал колата. Карал братовчед му Живко. Същия, който няколко дни след катастрофата, /не 5 месеца по късно/ се извини чрез медиите за това, че дал ключовете на Данаил, защото самият той бил пил. Теза която бе потвърдена от много присъстващи на купона, предхождал катастрофата. Впрочем Живко също ще бъде съден за това, че дал колата си на пиян.

"6 часова временна заетост за безработни" чело. Бюрата по труда ударно приемат проекти по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост". По гъвкавите програми позволяват трудова заетост на 6 часов работен ден. Засега от региона са одобрени 6 проекта за общо 95 безработни. Нито един от тях не е от Хасково. В Хасково безработни няма, това е модерен европейски град със статуя на Богородица, която явно ни пази от безработица.

В Свиленград пък не се срамуват да признаят че имат такава и са решили проблема с безработните над 50 години. В Димитровград пък - за безработните младежи под 29 години.

"50 с глоби за укрити обороти". НАП проверил 200 търговски обекта в почивни дни и глобили 50 търговци. Основното нарушение, е че не издават касови бележки след края на работното време.

"Слаба реколта мори лозари" водещо на стр. 2. Гроздето е с 50 % по малко като добив, жалват се лозари. Други пък се оплакват, че заради жегите и безводието, то е доста дребно. За сметка на това захарността е рекордно висока. Това би следвало да се отрази на изкупната цена, но предлаганите от прекупвачите цени са същите, че дори и по-малки в сравнение с миналата година.

"Казарми стават спортен комплекс", чело на "Новинар юг". Щаба на дивизията на булевардите "Дунав" и "Раковски" ще бъде преобразуван с спортен комплекс с футболен терен и покрит басейн. Идеята е на областната Ирена Узунова и била одобрена от министър Аню Ангелов. Бившите казарми на Дунав са с отпаднало предназначение. За тях отдавна се облизва община Хасково, но военните категорично отказват да му дадат имота. Една от посочените причини е, че така и досега, общината не е предоставила план какво ще прави с тези имоти ако и се дадът. В някои градове се правят паркове, градинки, детски заведения. В Хасково не се знае. Затова държавата си запазва собствеността върху бъдещия спортен комплекс или при наличие на инвеститор, ще го отдаде за 30 години на концесия.

"Влак спука гума край Скобелево". Заради строящата се жп линия, от години вече отсечксата Димитровград Първомай се преминава с автобуси. В района на Скобелево обаче пътят е толкова разбит, че пукането на гуми там е ежедневие.

"Областната почете Диа преди кмета". Хасковлийката Диа Евтимова се утвърди, като втора ракета на България по тенис, след Цвети Пиронкова. През тази година Диа направи скок в своето представяне-спечели три титли на тенис турнири. От местната власт да я поздрави се сети само губернаторът Ирена Узунова.

Това бе накратко по-важното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини