Кадир Кадир с година условно за радикален ислям

Кадир Кадир от хасковското село Козлец беше признат за виновен и осъден на една година условно за проповядване на радикален ислям. Присъдата бе произнесена в хасковския окръжен съд днес следобед.

Кадир бе признат за виновен, че в периода януари-септември 2009 година в Хасково е събрал групичка от десетина последователи, пред които е проповядвал идеите на забранената радикална секта „Хакикат Въкфъ“. Неин основател е Юмер Юнгут, чиито писания в 29 тома са били открити в къщата на Кадир.

Според магистратите сектата проповядва въоръжена борба срещу представителите на другите религии – предимно християнство и юдейство, забрана на кръвопреливането и насаждане на омраза на религиозна основа. За нуждите на процеса част от томовете с радикалната литература бе преведена от проф. Ибрахим Ялъмов, специалист по исляма.

Освен лишаването от свобода с тригодишен изпитателен срок, съдът наложи и глоба от 6000 лева на Кадир. Освен това го осъди и да плати разноските по делото в размер на 1938 лева.

След произнасянето на присъдата Кадир Кадир заяви пред журналисти, че не е очаквал такова решение. Той не скри разочарованието си, но отказа да отговори на въпроса на репортер на Haskovo.net каква присъда би получил в Турция по това обвинение.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини