Две училища хранят деца в нелегални столове

Началното училище в Симеоновград

Две училища от Симеоновград хранят децата си в столове които въобще не са регистрирани по закона за храните. Констатацията е на хасковската агенция по безопасност на храните, която от две седмици проверява ударно спазването на наредбите за здравословно хранене и обектите предлагащи храни по училищата.

Проверката в Симеоновград е констатирала че началното училище Отец Паисий предлага на децата си разливна храна в помещение нямащо регистрация по член 12 от закона за храните. Тоест, от школото не са си направили труда да повикат контролните органи или поне да ги уведомят че там смятат да хранят деца. Предлагането на супи и манджи в помещения не минали санитарно-хигиенен контрол е нарушение, което е било наказано с акт от 2000 до 4500 лв. За същото прегрешение е „изгоряло“ и ОУ „Иван Вазов“ също в Симеоновград. Двете училища са сключили договори с фирма за кетърингово хранене, но столовете им не са минали проверка. Столовете са затворени.

Цели 11 акта са написали за седмица инспекторите по храните.. „Шампион“ е община Минерални бани. Там фурна работи без регистрация по закона за храните и е глобена с 2 хил лева. Млекопреработвателно предприятие не е доказало произхода на суровините си и отнася акт от 1000 до 2000 лв. Мръсно кафене е глобено с 1000 лв. Върхът, е бил сигнал за кърджалийски бус, който разнасял и продавал хляб по селата от общината. Кърджалийци са санкционирани с 2 хил лева. Два дни по-късно е получена нова жалба на горещия потребителски телефон за цялата страна. Нова проверка, този път съвместно с полицията, констатирала че кърджалийци продължават с незаконната дейност. Този път са глобени с 10 000 лв. Пподобна практика бе засечена и в харманлийско, като извършителите там били от Харманли.

Хранителен магазин в Хасково е одрусан с 1000 лв за лошо санитарно хигиенно състояние. С екипи на полицията пък е проверен импровизирания пазар в квартал Република. Глобен е търговец който продавал месни и млечни храни без разрешение. Санкцията за него е 500 лв.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини