Млад пианист от Русия грабна голямата награда на Академията по изкуства

Лауреатът на Академията по изкуства-18 годишният пианист Александър Звонов с директорката на форума Евгения Тагарова

18-годишният виртуозен пианист Александър Звонов от Русия, спечели голямата награда на V-та лятна академия за изкуства „Огънят на Орфей”.

Десетдневната академия за млади таланти се проведе в Националното училище за фолклорни изкуства /НУФИ/ в Широка лъка и хотел „Перелик палас”в Стойките.

Гала концертът в края на лятната школа продължи 3 часа и представи най-добрите изпълнения на таланти в различни майсторски курсове.

Възпитаникът на Московската музикална гимназия Александър Звонов участва за трети път и тази година спечели голямата награда.

Грамота и Кристален знак на Смолян пианистът получи от кмета Дора Янкова, която бе официален гост на заключителния концерт. Александър сподели възхищението си от Родопите, Широка лъка и Смолян и заяви, че ще гостува отново следващото лято.

Звонов е убеден, че Родопа е родината на Орфей, а силната енергията в смолянското село Широка лъка зарежда с младите таланти с творчески сили.

Директорът на академията Евгения Тагарова благодари за подкрепата на всички институции. Според нея V-то издание на форума е било повече от успешно въпреки кризата. В различните творчески курсове са участвали около 100 души на възраст от 6 до 60 години. 

Утвърдени учители от цяла  Югоизточна  Европа обучаваха участниците,

а най-изявените от тях ще се представят през септември в Австрия с концерта  „Огънят на Орфей” . Там ще бъде показана и реставрираната китара на Орфей. „Удоволствие е община Смолян да е партньор на подобно мероприятие вече пет години, защото дава

възможност на младите хора от цял свят да покажат своя талант”, каза кметът Янкова. Академията има своя принос за развитието на планината, привличайки младежи от целия свят, които отново се връщат със своите семейства и приятели.  Това е и една сериозна подкрепа за развитие на културата, каза още Янкова и подчерта, че на случайно амбицията на община Смолян е село Широка лъка да бъде включено в списъка на ЮНЕСКО.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини