Наследници от Смолян се оказаха собственици на река

В края на пешеходната зона в Смолян е моста, под който е възстановен имот в реката

Шестима наследници на фамилия Речникови в родопския град се сдобиха с 486 кв.м.от коритото на река Черна в центъра на областния град.

За поредния правен и фактически абсурд съобщи кметът на общината Дора Янкова, чийто кметски кабинет преди 2 години също се оказа върху частен имот, върнат от съда след обжалван отказ на поземлената комисия.

Част от имота на семейство Речникови, се намира в самото корито на река Черна, която пресича града край  хотел „Орфей” и ТПК „Първи май”.  Отказа на поземлена комисия е обжалван, но съдът възстановява имота в дерето под моста, по който се осъществява трафика към пешеходната зона на  Смолян. Реститутите Речникови имали дори инвестиционни намерения и планове да строят в реката.

В изпълнение на съдебното решение, общината е подписала нужните документи на новите собственици, но е отказала да признае и върнатите части от тротоарите край моста. За тях Речникови ще водят нови съдебни дела, за да доказват собственост. Според Янкова, не е виновен съдът, а вещите лица изготвили експертизата по делото. „Оказва се, че вещото лице е констатирало, че това е имот, а не речно корито”, аргументира се кметът.  Офис сграда в ретро стил иска да  строи един от реститутите.

Светозар Речников е инженер еколог и е един от 6-те наследници, получили имота, част от който попада в коритото на реката. Той възнамерява да построи солидна офис сграда в ретро стил, по модела на Министерския съвет в столицата. Смята, че неговият проект ще се впише с този на общината за благоустрояване на градската среда и улична мрежа, който стартира преди 10 дни и обхваща по-голямата част на пешеходната зона на Смолян.

Младият инженер, който е управител на частна фирма обаче твърди, че община Смолян отказва да му издаде документите, за да получи права и да извади скица, както и да започне проектиране. Също така е категоричен, че обезщетение не е давано. Както и че мястото отдавна не е река, а само дере.

”Вече години на ред се протакат нещата и от 2004г. не мога да правя нищо на тези терени, а те са мои, твърди смолянчанинът”.Пешеходната зона на Смолян е включена в проект за благоустрояване. Мостът с върнатото дере е в самото начало на улицата.

Според Речников доказаните в съда от вещото лице наследствени имоти са 1248 кв.м., част от които са в коритото на реката. За тях обаче обезщетение не е било платено, въпреки, че наследниците разполагали с документи за собственост.

Янкова обаче твърди, че вече са намерени документите, с които се доказва, че собствениците на времето са били обезщетени за одържавените имоти.

Това не е първият подобен случай с абсурдни експертизи на вещи лица, чрез които са върнати реки, представени като имоти, затова  е важно да има регламент за вещите лица”, коментира Янкова.

Случаят е третия абсурден казус в Смолян, след като преди 4 години се оказа, че река Черна е частна, а по-голямата част от коритото й е реституирано.

Жители на Асеновград пък посочили като своя собственост терена под сградите на общинската и областната управи, съдебната палата и терена около музея в Смолян.

Щиляна Чакърова

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини