Искат канонизиране на избити родопски първенци

По времето на соца уникалната родопска къща беше етнографски музей на Смолян

Да бъдат канонизирани за светци избитите по време на османското робство първенци, поискаха по примера на Батак, общественици от квартал Райково в Смолян. Искането от инициативен обществен комитет, сформиран от активни местни интелектуалци, беше поставено днес на заседание на местния парламент. Кметът Дора Янкова обяви, че това е въпрос от компетенцията на  Българската православна църква и Пловдивският митрополит Николай, но общината ще окаже пълна подкрепа.

В декларацията до общинския съвет райковци настояват още, махала „Кетевска”в квартала  да се преименува на „Болярска”. Населението настоява за новото  название, тъй като там са живеели най-известните родопчани в епохата на Възраждането. С новия статут и запазените стари родопски къщи, тази част от квартал Райково ще се превърне в туристическа атракция и обект за инвестиции в културното наследство. За тази цел хората поставиха и искане към община Смолян, националният архитектурен паметник Пангаловата къща, да стане държавна собственост и да се превърне в етнографски музей.

 Уникалната постройка е типичен пример за родопската възрожденска архитектура и е строена през 1856-1860 г. от майстор Уста Харит Кисьов за местния райковски първенец Вълчо Пангалов. Обектът е реституиран през 1998г.

Кметът на община Смолян Дора Янкова обяви, че ще подкрепи исканията, но трябва да се преговаря със собствениците на старинната сграда и да се осигурят средства за разработване на проекти.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини