Цветанов забрани даренията в МВР. Преглед на националния печат

„Стандарт": Цветанов забрани даренията в МВР

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов подписа заповед за забрана на сключване на договори за дарения в МВР. Заповедта ще влезе в сила от 1 септември, а месец по-късно ще стартира публичният регистър за сключените след 1 януари 2011 г. договори.
Законът позволява на дарителите да откажат публично оповестяване на имената им, затова в регистъра ще бъдат включени единствено онези, които нямат нищо против.
В заповедта са въведени и четири изключения. МВР ще продължи да получава дарения от общини, държавни предприятия или търговски дружества със 100% държавно участие, както и от държавни структури, имащи функции във връзка с осъществяването на държавната власт.

„Новинар": Алексей Петров е кандидат за президент, но без Душана Здравкова

Алексей Петров бе издигнат за кандидат за президент във Велико Търново от Инициативен комитет, в който влизат 165 души. Въпреки че учредителят на сдружение ГЕРБ Душана Здравкова беше на първия ред на форума, тя не бе издигната за кандидат за вицепрезидент. За вице на бившата барета е предложен Николай Георгиев, който е бивш военен аташе в Париж.
Предизборният щаб на кандидатите е оглавен от треньора на Петров по бойни изкуства Цончо Колев. Бившият служител в ДАНС очаква да бъде избран от освободилите се от страховете си хора.

„Труд": 12 партии със заличена регистрация за изборите, 6 обжалват

12 са партиите със заличена регистрация от ЦИК за участие в местните избори, съобщи говорителят на комисията Ралица Негенцова, цитирана от агенция „Фокус". Шест от партиите със заличена регистрация обжалват решението на ЦИК пред Върховния административен съд (ВАС), който трябва да вземе окончателното решение.
Решението за заличаването на регистрация подлежи на обжалване до 24 часа след съобщаването. Обжалващите са: Национално движение „Единство", Национално движение за спасение на отечеството, Партия на българските жени, Съюз на комунистите в България, Движение „Нашият град" и Движение за европейска интеграция.

„Дума": БСК предлага по-високи вноски за пенсия на военни и полицаи

Вноските за пенсионно осигуряване на служителите на министерствата на отбраната, на вътрешните работи и работещите в правораздавателните органи да бъдат увеличени с 12%, за да се изравни приносът им в пенсионната система с този на останалите работници. Както те, така и всички държавни служители, да плащат своята част от вноската от заплатите си, а не както сега, държавата да плаща за тях.
Преди това обаче да бъдат увеличени заплатите им с толкова, колкото е месечната осигуровка. Най-вероятно това увеличение ще е около 17-18 на сто, колкото е личната вноска за работещите в трета категория труд. Това са част от предложенията на Българската стопанска камара за промени в пенсионната система с цел подобряване на състоянието й.

„24 Часа": София с изцяло нови тролеи до края на 2013 година

Тролейбусният парк в София ще бъде 100% обновен в рамките на година - година и половина. Това каза в интервю за агенция „Фокус" Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта в Столична община.
Миналата година с европейски средства са закупени 30 нови тролея, което представлява почти 30% от наличния парк в София. Като част от проект за интегриран градски транспорт, е заложено закупуване на още 50 нови тролея. Христов посочи, че проектът вече е в Брюксел и е в напреднала фаза.

„Стандарт": Връщат 145 бона на ужилените за Малдивите

Сайтът Grabo.bg ще компенсира измамените от пловдивската фирма "Еврохолидейз" със 145 хиляди лева, съобщиха от ръководството на интернет страницата на "Грабо Медия". Става дума за всичките 226 клиенти, които си платиха воаяжа, но в крайна сметка не стигнаха дори до летището. Решението на Grabo.bg за обезщетение е акт на добра воля, продиктуван от морален ангажимент и солидарност с пострадалите, се казва в специално обръщение до медиите. С това решение "Грабо Медия" защитава доверието в целия сектор на груповото пазаруване, заяви управителят на фирмата Сребрин Ватралов. След като сайтът обезщети ужилените, Grabo.bg ще си търси парите по съдебен път от "Еврохолидейз".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини