Откриха тракийско скално светилище от Пето хилядолетие преди Христа

Тракийско скално светилище от  Пето  хилядолетие  години преди Христа откриха при археологическите проучвания на крепостта „Калето” край смолянското село Кошница. Това съобщи ръководителят на разкопките -археологът от Регионален исторически музей „Стою Шишков” –Смолян Николай Бояджиев. Той обясни, че това е третата родопска крепост, в която се прави подобна находка.

Проучванията на калето продължиха четири седмици и бяха финансирани от община Смолян. Както и през миналите години и този път в помощ на археолозите  се включиха младежите от „Красив Смолян”. Около 40 деца от селата Смилян, Могилица, Бориково и Буката помагаха за разкриването на крепостта. В продължение на две седмици крепостта е разчиствана от буйната растителност. В следващите две седмици са направени археологически сондажи в северозападната част, за да се установи хронологията на обектите.

Археолозите са попаднали на вътрешно помещение, долепено до стената на укреплението, което най-вероятно е било наблюдателница. Разкрита е и цялата крепостна стена, от която са запазени зидове с височина до 2 м. Общата площ на укреплението е 2 000 кв.м. Още не е ясна дължина на стените, от които са разкрити около 80м., както и броят на евентуалните съоръжения вътре. Крепостта е построена през 6 –ти век от византийския император Юстениян с цел да охранява централния римски трансродопски път от връх Персенк през Смолян и Кошница към връх Ком и от там през Гърция. Установено е, че в началото на 7-ми век укреплението е било опожарено от славяните.Според Бояджиев крепостта се е ползвала и през Средновековието и е била обитавана и след 10-ти век. Археологът добави, че тракийското светилище е функционирало от късната Каменно-медна епоха през Бронзовата до Античността. В рамките на проучванията са разкрити множество керамични фрагменти други важни за историята предмети от различни епохи.  Бояджиев отбеляза, че пълните проучвания на археологическия обект ще започнат в началото на септември по проект на община Смолян, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество България-Гърция. Очаква се да се разкрие мащаба на крепостта, съоръженията в нея, както и светилището, макар и тази крепост през годините да не е пожалена от иманяри. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини