Забраняват SMS-ите зад волана. Преглед на националния печат

Актуалното състояние на икономиката е сред темите на вестниците в понеделник, след сътресенията, които преживяха световните пазари.

„Икономиката се забавя" - констатира „Дневник".

„Икономическият ръст на България се е забавил през второто тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт (БВП) за периода се е повишил с 1.9 на сто на годишна база, показаха сезонно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ), оповестени в петък. Повишението спрямо първото тримесечие е едва 0.1%.

По този начин се оправдаха прогнозите на икономисти, че ръстът се е забавил допълнително през април-юни, след като през първото тримесечие повишението беше 3.4%, а в последното на 2010 г. - 3.8%. Скоростта на българската икономика намалява на фона на задълбочаващата се дългова криза в еврозоната и увеличаващите се притеснения за нова рецесия в САЩ. Показателно е, че икономика като френската отчете нулев ръст през второто тримесечие, а гръцката - спад от 7 на сто (данните за страните от ЕС ще станат известни на 16 август)." - уточнява всекидневникът.

Цитирано е мнение на експерти, че „няма твърди сигнали, че икономиката на България излиза от кризата".

В. „Труд" помества коментар на премиера Бойко Борисов по повод на предупреждението на Световната банка за задаваща се още по-тежка криза:

„България може да бъде пощадена от новата вълна на кризата само по начина, по който в момента работи правителството - чрез компенсаторните механизми на европейските фондове. С 9 млрд. евро, които можем да усвоим, ще минем през кризата, която се създава в другите държави. Нямаме основание да се вайкаме." - цитира вестникът изказването на премиера.

По думите на Борисов, в момента държавите в еврозоната са „доста по-зле и представляват риск за нас, затова ще влезем там, когато си приведат дефицитите във вида, в който са подписани споразуменията - 3%".

В. „Сега" продължава икономическата тема с публикация на първата си страница - „Властта скри банковите сметки на държавните фирми".

„Темата за обслужващите банки на държавните предприятия вече стана твърде неудобна за министрите. Това установи поредното запитване на "Сега" по Закона за достъп до информация. Всички министерства на практика отказаха данни към 30 юни, като обясниха, че не се занимават с такива въпроси и трябва да питаме всяка отделна фирма за нейните банкови сметки. Ясни и изчерпателни отговори получихме единствено от "Български пощи" и "Информационно обслужване".

Така за половин мандат властта се завъртя на 180 градуса. През есента на 2009 г. вицепремиерът Симеон Дянков собственоръчно вдигна завесата и разкри, че големите държавни компании - стожери на българската икономика, си имат банки фаворити, в които държат стотици милиони левове срещу ниски лихви. Дянков бе възмутен, че 60% от средствата са само в три банки, като 3/4 от ресурса отлежава по краткосрочни депозити и разплащателни сметки с близка до нулата доходност." - се казва в статията.

Предстоящите местни и президентски избори също намират място на страниците на всекидневниците.

В. „Дневник" информира, че Централната избирателна комисия е заличила регистрацията за участие в местните избори на 12 партии, тъй като не са събрали задължителните по закон минимум 7 хиляди подписа.

„Досега ЦИК съобщи, че заличава партиите "Движение Нашият град" и Български граждани ЗБОРИМ, а 4 формации получиха отказ от регистрация, заради пропуски в подадените документи... Сред новите 10 заличени партии е "Национално движение "Единство" с председател Никола Иванов, управител на "Бусер инженеринг" АД, което произвежда локомотиви, мотриси и вагони, според справка в "Дакси". "Партия на българските жени" на Весела Драганова, която беше мандатоносител на правителството на Симеон Сакскобургготски (2001-2005 г.), също е сред заличените.

Другите са "Движение за европейска интеграция", "Обединение на българските патриоти", "Родолюбие 2000", "Социалистическа партия български път", "Щит", Обединение на българските националисти "Целокупна България", "Съюз на комунистите в България" и "Национално движение за спасение на отечеството". - се  казва в публикацията.

В. „24 часа" публикува проучване на електоралните нагласи в столицата, според което всеки втори жител на София (53%) иска промяна в управлението на града.

„Едва 30 на сто смятат, че управлението на града се е подобрило при сегашния кмет на София Йорданка Фандъкова. А близо 71% очакват промяната към по-добро да се случи в рамките на 1-2 г. Сред изброените проблеми в най-големия град на България анкетираните посочват на първо място боклука (25%), на второ - бездомните кучета (22%), на трето - мръсотията и задръстванията (по 17%)." - пише всекидневникът.

„Кандидатът на ГЕРБ за президент би взел най-много гласове - 27%, посочи Дивил Кулев от агенция "Ноема". На второ място е Меглена Кунева, която би събрала 13% от избирателите в София, следвана от Ивайло Калфин със 7%, Волен Сидеров и Румен Христов с по 4%. Все още обаче 1/3 от столичани не са решили за кого ще гласуват на изборите за президент." - се казва още в публикацията.

Същото проучване е цитирано и от в „Труд": „Половината от хората, участвали в проучването са казали, че твърдо са решили да участват в местния вот наесен. Само 7% от софиянци не намират смисъл в това да се гласува, а средно всеки десети няма намерение да гласува тази година."

Всекидневникът информира също, че Синята коалиция ще се яви на президентските избори във формат  "Синята коалиция плюс", като цитира лидера на СДС Мартин Димитров:

"Още не се знае кои партии освен СДС и ДСБ ще влязат в нея - това ще стане ясно, след като се разбере кои от тях ще получат регистрация в ЦИК", обясни Димитров в Пловдив. В повечето областни градове на местните избори десницата ще се яви като разширена "Синя коалиция". "Коалиции с ГЕРБ за кметския вот са възможни единствено в малките общини, и то по изключение."

От своя страна в. „Стандарт" отделя място на потенциалните кандидатури на управляващите от ГЕРБ, като помества изказване на премиера Борисов:

„Аз не мога да се кандидатирам за президент, защото съм премиер, Плевнелиев не може, защото е топексперт, ами дайте тогава да закрием президентския пост."

Поместен е и коментар на Росен Плевнелиев:

"Медиите са сигурни, доста социолози са сигурни в моята кандидатура, аз обаче искам да бъда лоялен към всички български граждани, към партията и премиера, и докато няма официална номинация няма да коментирам нищо."

В. „24 часа" отделя място на тема, засягаща всички шофьори:

Нова стратегия за безопасност на пътя забранява на шофьорите да ядат, пият, пушат, гледат дивиди или пишат есемеси. Предстои правилата да бъдат обсъдени от правителството.

Те предвиждат още в колите на водачи, заловени два пъти да карат пияни, да бъдат монтирани специални дрегери за алкохол. Ако апаратът покаже над 0,5 промила, двигателят изобщо няма да запали.

Да се глобяват не само пияните шофьори, но и пътниците в колите им, пише в документа."

В статията се уточнява, че в училищата ще се преподават основните правила за безопасност и как се кара колело.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини