Нов културен празник "Родопи фест" организират в Смолян

Уникален по рода си културен фестивал ще се провежда в Смолян. Той ще носи името „Родопи фест” и се създава по проект на община Смолян, финансиран от Оперативна програма”Регионално развитие” – схема „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”, на стойност 526 300лв.

В продължение на три поредни години ще се организират прояви, свързани с културата, традициите и живота в общината. Договорът по проекта на община Смолян „Родопи фест” е събрал най-много точки в Компонент 2 на схемата, като изпреварва 35 общини, от общо 40 получили одобрение.

Целта на проекта е провеждането на ежегодни празници, като иновативно културно събитие в града, насочено към всички възрасти. „Родопи фест” ще включва петдневни прояви, свързани с темата за Родопите и Орфей от древността до днес.

 За провеждането на фестивала общината ще закупи мобилна сцена, ново озвучаване, осветление и екран. На специалната сцена, деца и ученици от читалищата в Смолян, ще представят  приказки, митове и легенди за Родопите и Орфей.

Народното веселие на амфитеатъра в центъра на Смолян ще се съчетае с "Родопски истории". В него  дейно ще се включи клуб”Зевзек”, а на родопски диалект ще се играят сказания, паметни случки, обичаи и хумористични разкази за родопчани.

"Стрийт енерджи" е друг акцент от феста, представящ съвременната младежка култура. В рамките на един ден в града ще се провежда атрактивен уличен парад с участието на млади хора от общината, които се занимават с брейк, рок, ди-джей и демонстрация на графити.

 "Родопейци", пък ще включва фолклорно надпяване, надсвирване и надиграване между всички фолклорни формации в общината, читалища, ДЮФА. Надпяването ще продължи два дни на амфитеатъра, като всяка група ще се представя по 30 минути, а всеки ден ще започва с дефиле на участниците.

Петият акцент от фестивала е "Орфеево хоро". То ще се състои след втората част на фолклорното надсвирване. В най-дългото хоро по цялата главна улица на Смолян ще се хванат всички жители и гости на града. Традиционният български танц ще се вие от паметника на Орфей  и Евридика пред кино "Дружба"  до другата модерна скулптура на митичната двойка пред Родопския драматичен театър на амфитеатъра.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини