"Пампорово" АД с незаконна система за изкуствен сняг

Регионалната ДНСК за Южен централен район в Пловдив забрани на “Пампорово” АД да ползва съоръжението за производство на изкуствен сняг, научи “Отзвук”. Срещу дружеството вече има издадена заповед. В понеделник и Смолянският административен съд потвърди констатациите на строителния контрол. За изграждане на съоръжението няма издадени строителни книжа, няма и проведена процедура пред РДНСК по въвеждане в експлоатация. Въпреки това цяла зима от “Пампорово” АД са използвали машините, произвеждащи сняг по пистите от Снежанка през Студенец до Малина. Проверката на съоръжението, включващо помпена станция, бетонов комплексен трансформаторен пост, проводи и оръдия за сняг, е извършена на 30 март т. г. Установено е, че водата достига до оръдията за сняг чрез помпена станция и проводи от микроязовира на Пампорово. Монтирани са 4 помпи, два трафопоста и трансформатори. По пистите са положени кабели и водопроводи. Монтирани са 58 оръдия за изкуствен сняг. Целият обект обаче се ползва без да е приет по законоустановения ред и в нарушение на Закона за устройство на територията.

Той е от втора категория и задължително подлежи на въвеждане в експлоатация от органите на РДНСК. В края на март строителният контрол издава заповед, с която се забранява ползването на машините, а при неизпълнение на разпорежданията ще бъде забранен и достъпът до обекта. Съоръжението преминава през земи от държавния горски и поземлен фонд, а “Пампорово” АД не притежава документ за собственост. Пред съда дружеството е представило само разрешително за ползване от декември 2005 г. и договор за доставка на вода за производство на изкуствен сняг от лятото на м. г. с “Напоителни системи” ЕАД. Дружеството -монополист в курорта е подало заявление до главния архитект на община Смолян за узаконяване на обекта, но доказателства за узаконяването му пред съда не били представени.

Веднага след получаване на заповедта “Пампорово” АД я оспори в Смолянския административен съд. Заинтересованите страни – министърът на земеделието и храните и Регионалната дирекция по горите, също реагираха. В понеделник Административният съд потвърди заповедта, но решението не е окончателно и подлежи на обжалване. От пресслужбата на “Пампорово” АД не успяхме да получим позиция по казуса. Телефонът на Димитър Богданов – пресаташе на дружеството, вчера се включваше на гласова поща. “Отзвук” ще продължи да търси дружеството и ще публикува тяхното становище в следващ брой.

в."Отзвук"

Източник: v. otzvuk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини