В Смолян ще правят воланите за автомобилни гиганти

Изискванията за работно облекло са драконовски, защото дори статичното електричество може да увреди малките елементи, а стандартите на "Костал" не допускат повече от 1 грешка на 1млн.

Официален старт на завод за производство на части за световни автомобилни марки, дадоха днес в Смолян.

Кметът на общината Дора Янкова и генералния директор на немския холдинг „Костал”

Андреас Костал, прерязаха лентата на завода в родопския град, от който ще тръгват части за кормилната уредба на колите на почти всички марки, сред които „Форд”, „БМВ”, „Ауди” , „Шкода”,”Фолксваген” и дори „Крайслер”.

Производствената база отговаря на най-високите стандарти за качество и сигурност, а инвестицията на фирмата, която се менажира от чешкият клон на холдинга е дългосрочна.

За сега в производството работят 35 човека, избрани след специален подбор и обучение от 2 до 6 месеца за фината производствена дейност на предприятието.

До края на тази година се планира в завода да работят около 160 души, а плановете са да достигнат 400. След като персоналът получи пълна професионална квалификация, ще се произвеждат не само части, но и крайния продукт за цялата кормилна уредба - от електрическите части до високотехнологична електроника.

Социалната политика на фирмата предвижда защитена и високоплатена работна ръка с около 1500лв. заплата,  добавки за транспорт и храна, както и  възможност за кариерно развитие.

 „Инвестицията на холдинга в Смолян е 180хил.евро и е първата в България, целта е да се развиваме стъпка по стъпка”, каза младият й собственик Андреас Костал.

Той обясни, че фирмата основана от прадядото на Костал преди 100 години, е стигнала гигантското си производство на принципа на дългосрочната работа и планиране на дейността й, а не гонене на бързи печалби.

32 годишният чех е наследил семейния бизнес създаден от прадядо му и не скри, че е любопитен  да види резултатите от инвестицията в завода в Смолян след 15 години.

„Костал груп” има над 5 хиляди служители в заводи по цял свят, а търговския оборот предвиден за тази година е около 1.5млрд.евро. Според него световната автомобилна индустрия излиза от кризата от 2008г.-2009г. , а Холдинг „Костал”  за тази година  прогнозира растеж от 16%.

Кристален знак на община Смолян за младия Костал и огромен букет рози за кмета Янкова, бяха персоналните дарове между официалните лица.

За гостите и работниците на предприятието пък беше каба гайдата на Петър Янев, който обра аплодисментите с изпълнението на химна на Европа  „Ода на Радоста” на гайда.

„Пустоно лудо и младо”  беше песента, която накара всички - от шефове до работници да се хванат на българското хоро.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини