Държавата отпуска специална пенсия за родопската прима Валя Балканска

Министерският съвет предлага на Народното събрание да отпусне пенсия за особени заслуги към държавата и нацията на българската народна певица Валя Балканска и на изтъкнатия актьор Велко Кънев. Предложението е пенсиите да са в размер на 700 лв., съобщиха от правителствената информационна служба.
Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в с. Арда, Смолянско. Започва кариерата си през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа” - Смолян. Певицата изпълнява над 300 песни, с които освен България покорява и най-големите световни сцени. Най-известното изпълнение на Валя Балканска е „Излел е Делю хайдутин”. Неин запис е включен в Златната плоча, изпратена в космоса с двата американски космически кораба Вояджър, които през 2004 г. напуснаха пределите на Слънчевата система.
Валя Балканска е носител на приза „Златен феномен” за популяризирането на българския фолклор по целия свят и за нейната родолюбива позиция. По повод 60-ата й годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство, през 2002 г. тя е наградена с орден „Стара планина”. Номинирана е за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2005 г.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини