Гайдите на България се събират над Гела

Девето лято на поляните над Гела ще се вихри истински гайдарски фест, който традиционно събира любителите на фолклора, танцине и купона под звездите.

Деветото гайдарско надсвирване под надслов: „Дето са солзи капали, тамо ще песен да никне!” ще събере майсторите на родопската каба гайда от цялата страна на поляните над смолянското село Гела тази събота и неделя.

Музикалната фиеста традиционно съвпада със селския събор „Илинден” в едноименната местност над живописното планинско село.

 На 6 август/събота/в 10.00 часа официалното ще се открие гайдарското надсвирване, а половин час по-късно започва и самата надпревара в конкурса.

Около 17 часа се очаква професионалното жури да е готово с оценката и класирането на победителите.

Състезанието ще се проведе в три възрастови групи. Най-младите ще се състезават в групата до 14 години, с изпълнение на свободна програма до 5 минути.

По-напредналите в майсторлъка на гайдата между 15г. и 20г. възраст, ще се борят за наградата с две изпълнения в рамките на 6 минути. По регламент те трябва да свирят по една бавна и бърза мелодия.

Най-оспорвана се очаква да бъде конкурсната програма за свирачите над 21 години - те също трябва да се справят с бавна и бърза ритмика, но в рамките на 7 минути.

Състезанието е за изпълнители на каба гайда и всеки, който може да надува музикалния мях, може да се запише за участие преди началото на самото надсвирване. По изключение, журито с председател проф. Милчо Василев, зам. ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, ще допуска за участие и изпълнители на джура гайда.

След награждаването на лауреатите започва  концертната програма на ансамбъл „Манол Радичев” от с. Гела.

 В неделя, отново в 10.00 часа започна Илинденския събор, а в 10.30 – среща на родовете от с. Гела и народно веселие.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини