Бизнесмен опитва да спре провеждането на традиционен събор

Екохотелът "Меча къща", който стана лятна сцена за джаз ден преди събора

Кирил Асенов, нашумял като двигател на проекта „Супер Перелик”, опита с писмо до смолянската полиция да попречи на хората да се съберат на традиционния си курбан до мемориалния комплекс „Чурика”. 

По традиция от над 130 години, местното население от северните склонове на Перелишкия дял в Родопите в края на юли се събира в местността Чурика, където трикратно е разрушаван и възстановяван малък православен храм - „Свети Кирик и Юлита”. Дори през годините на соца там са се правели курбани и народни веселби. За тази неделя, 31 юли, трите местни горовладелчески кооперации със специален афиш обявиха, че ще отбелязват и 100-годишнината от Решението на 14-тото Народно събрание през 1911 г. да им се предоставят срещу заплащане горите по стратегическия рид. Днес тези земи вече са включени в европейската защитена зона „Натура-2000”. Курбаните бяха предвидени и за отбелязване на кръгли годишнини на горските кооперации, чиито 4600 члена са обединени и в сдружение на собствениците”Чурика”. Паралелно, туристическото дружество ”Перелик” (регистрирано със заповеди на две министерства през 1936 г.) обяви за същата неделя, 31 юли, пешеходен преход от прохода Превала над село Стойките до Военната чешма на Чурика. Това са 7 км по военното шосе, което е част от трансевропейски пешеходен туристически коридор.
Съборът на Чурика бе планиран за 10-15 ч., а пешеходният преход е от 10 до 12 ч. Курбаните обичайно се варят на хижа ”Перелик” (построена в 1936 г.) и само се пренасят до православната църквичка за раздаване.
Недалече от Мемориалния комплекс „Чурика” (параклисът и „Военната чешма”), след 2007 г. е изградена ”Къща на мечките” на промотора на ски проекта ”Супер Перелик” – известния смолянски бизнесмен Кирил Асенов. До момента ДНСК-Смолян не е установила законни книжа за този строеж.
В нощта 30/31 юли с ограда от бали слама и лагерни огньове собственикът на проекта ”СТЦ Перелик” провежда етноджаз фестивал. Между Мемориалния комплекс „Чурика” и „Къщата на мечките” няма пряка видимост и разстоянието е поне 800 м. Двете събития на открито са в двата последователни почивни дни, „без застъпване”. Представителите на местното население изрично са обявили,
че техните мероприятия нямат политически и предизборен елемент.
В петък следобед Кирил Асенов писмено е поискал от смолянската полиция да възпре местното население и младите туристи за пешеходния поход, тъй като твърди, че местността Чурика, където се намират православната църквичка и „Военната чешма” (с паметна плоча за загинали БГ-сержанти), е негова частна собственост, получена чрез „заменки”. Инвеститорът на „Супер Перелик” е настоял пред МВР-Смолян да запише личните данни на дръзналите да нарушат „гарантираната от конституцията негова собственост”, за да им заведе дела.
Бизнесменът бил „обиден” от екологичните протести срещу проекта, по който „публично-частното партньорство” с община-Смолян отчело над 350 хил. лева счетоводна загуба. На поканените за среща в РДВР-Смолян ръководители на неправителствени организации на местното население бизнесменът Кирил Асенов заявил, че „не желае да ги вижда по земите си, докато е жив”.
Изглежда че предизборно в Родопите, заради икономически домогвания, възниква усложнена обществена обстановка, тъй като летните събори на открито са вековна традиция.
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини