Родопската катедрала чества храмов празник

Епископ Антоний специално пристигна, за да служи в храма
Стотици родопчани и гости на Смолян дойдоха да почетат храмовия празник на църквата „Св. Висарион Смоленски".

 На 29 юли Православната църква почита паметта на последния родопски епископ Висарион, канонизиран за светец великомъченик заради жестоките изтезания, на които е бил подложен от турците в отказ да предаде Христовата вяра.

Една година след като напусна Смолян, за да стане викарий на  Западно и Централно -европейския митрополит Симеон, в родопския град пристигна за празника епископ Антоний.

Заедно с  архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион, Константийският епископ отслужи  Празнична Света литургия, в която се включиха свещеници от Смолян, Асеновград и Тополовград.

Автобуси с поклоници от различни краища на България също дойдоха в родопския град, за да почетат храмовия празник на най-голямата новопостроена църква на Балканите.

Благословена трапеза за здраве беше раздадена след края на службата.

Храмът се оказа тесен, за да побере вярващите, а въпреки жегата и работния ден площадът също беше оживен и пълен с хора. „Бог е преди всички наши ангажименти”, радостно отбеляза епископ Антоний, който отслужи празничната литургия по време на годишния си отпуск в България. „Това е духовен подарък за жителите на Смолян от митрополит Николай, който поради неотложни ангажименти не можа да присъства тук”, посочи Антоний.

В проповедта си след службата, той подчерта, че четири века след смъртта на родопския светия, Смолян има величествен храм в негова чест, който събира миряните за утеха, упование и непоколебима вяра, за да живеем като достойни граждани на обществото и Българската православна църква.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини