Доброволци от Европа ремонтират любимото читалище на Валя Балканска

Така изглежда старото читалище в живописната махала Гудевица сега

Младежи в неравностойно положение от 5 европейски страни работят в смолянските села Арда и Гудевица.

Десетината доброволци на възраст между 16г. и 27г. са от Франция, Италия, Финландия, Унгария и Естония и ежедневно са ангажирани със селска работа и строителство, а в свободното време изучават местните традиции и фолклор.

В смолянското село те ще живеят 30 дни, а инициативата е по проект на Европейската доброволческа служба „Попътен вятър за нашето бъдеще”. По време на проекта те ще направят и документален филм за Родопите, а в основата на лентата ще бъде целият им престой и работата в България.

Въпреки езиковата бариера, освен да общуват с връстници от България, младите хора от Европа ще се трудят в полза на местната общност и бъдещето на родопския край.

Под ръководството на майстор-специалист по стари техники за градежи, част от младежите ремонтират любимото читалище на родопската прима Валя Балканска в махала Гудевица. Певицата е родена в съседната махала Лъгът и е прекарала ученическите си години в уникалната сграда, където се учила да чете и пеела първите си песни.

Технологията на измазване на стените е стара, а сместта се приготвя от ситно накълцана слама и глина, както са го правели някогашните строители. Всичко се прави на ръка и се спазват пропорции, за да бъде здрава кирпичената мазилка.

Сега читалището носи името „Бъдеще сега” и от 2006г. е собственост на  Теодор Василев, който е председател на читалищното настоятелство. Той купува сградата на търг, за да я запази и съхрани като просветно средище, вместо да на нейно място да се вдигне хотел. Идеята е след ремонта и пълното й възстановяване да се превърне в Младежки център, подкрепящ и развиващ международни проекти за млади хора.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини