Епископ Антоний идва в Смолян за храмовия празник на родопската катедрала

Константийският епископ Антоний ще оглави службите по случай храмовия празник на най-големия православен храм в Родопите - „Св. Висарион Смоленски”, съобщиха от архиерейското наместничество в родопския град.

На 28 юли от 18.00 часа в църквата в центъра на Смолян" ще бъде отслужена Празнична Вечерня от Негово Преосвещенство Константийският епископ Антоний, заедно с Негово Високопреподобие архимандрит Висарион и свещеници от смолянската духовна околия.
На 29 юли тържествено ще бъде честван храмовия празник на православния храм "Св.Висарион Смоленски". Божествената света литургия ще започне в 9.00 ч.и също ще бъде отслужена от епископ Антоний, архимандрит Висарион и други отци от района.
След службата ще има и благословена трапеза.

На 29 юли се чества годишнина от мъченическата смърт през 1670г. на последния родопски епископ Висарион, патрон на православния храм в Родопите.

Св. Висарион Смоленски е български йерей, последен епископ на Смолянска епархия (след неговата смърт епархията е закрита). По време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите св. Висарион е бил мъчен и убит заради отказа си да приеме исляма.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини